Kakav okus ima svemirska zelena salata, mladi luk ili rajčica? Kineski astronauti testirali mogućnost vrtlarenja u orbiti

Kina ima ambiciozne planove za svoj svemirski program, a proizvodnja hrane jedan je od ključnih preduvjeta za kolonizaciju drugih planeta.

Martina Čizmić | 03.11.2023. / 11:54

Kineske rajčice iz svemira (Foto: CCTV+/X/Screenshot)

 Jedno od glavnih pitanja koja su vezana uz ljudsko istraživanje svemira i osnivanje kolonija na drugim planetima je - opskrba hranom. Pogotovo se to odnosi na svježe namirnice koje su, htjeli mi to priznati ili ne, ključne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Stoga ne iznenađuje da astronauti koji borave u svemirskim postajama u Zemljinoj orbiti, provode zanimljiva istraživanja o uzgoju biljaka. Već smo ranije pisali o svježe uzgojenoj salati i ljutim papričicama na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a sad su istim smjerom otišli i Kinezi.

Naime, kineski astronauti koji su se nedavno vratili na Zemlju u sklopu misije Shenuhou 16, tijekom svog boravka u kineskoj postaji Tiangong, uzgajali su povrće koristeći dva kompleta specijalizirane opreme.

Prvi komplet bio je namijenjen zelenoj salati, a astronauti su od lipnja do kraja misije uspjeli "odraditi" čak četiri berbe. Drugi je u pogon stavljen u kolovozu i rezultirao je berbom cherry rajčica i mladog luka.

Kinezi su iste komplete postavili u svom Centru za istraživanje i obuku astronauta, kako bi mogli usporediti rezultate uzgoja i lakše analizirati kako biljke sa Zemlje rastu u svemiru.

Ovaj aparat za uzgoj povrća ključan je dio cijelog sustava kontrole okoliša i održavanja života, istaknuo je za CCTV Yang Renze, istraživač iz Centra za istraživanje i obuku astronauta. Koristimo ga u svemiru za provjeru relevantnih tehnologija. U budućnosti ćemo se usredotočiti na brz i opsežan uzgoj.

Pojasnio je kako je ključni dio cijelog procesa apsorpcija ugljičnog dioksida, koja je uobičajeni proces u rastu biljke, a koje također mogu regenerirati i pročišćavati vodu transpiracijom.

Kina ima ambiciozne planove za svoj svemirski program. Nakon što su uspješno napravili svemirsku postaju i poslali letjelicu na Mjesec, sljedeći im je korak i napraviti postaju na Mjesecu ili možda čak Marsu. 

No, za to će im trebati i dobra tehnologija proizvodnje hrane. A ovaj eksperiment je uspješan prvi korak. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti