Opasno za petama SAD-u: Kina planira poslati svoje astronaute na Mjesec do 2030. godine

Zamjenik direktora navedene kineske agencije, Lin Xiqiang, izjavio je da se Kina priprema za "kratak boravak na površini Mjeseca i zajedničko istraživanje čovjeka i robota". Do 2030. godine.

Branimir Vorša | 29.05.2023. / 15:51

Lineski astronauti na Mjesecu, ilustracija
Lineski astronauti na Mjesecu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kina je najavila svoje planove za slanje astronauta na Mjesec i proširenje svoje svemirske stanice u orbiti prije 2030. godine, signalizirajući ulazak u novu razinu svemirske utrke s SAD-om. Međutim, vjeruje se da SAD ima značajnu prednost u odnosu na Kinu u smislu potrošnje, lanaca opskrbe i sposobnosti.

Iako SAD ima za cilj vratiti astronaute na Mjesečevu površinu do kraja 2025. godine, uz pomoć igrača iz privatnog sektora kao što su SpaceX i Blue Origin, Kina nije objavila konkretne datume za svoje ciljeve. Kineska svemirska agencija za letove s ljudskom posadom potvrdila je svoje dvostruke ciljeve na konferenciji za novinare i predstavila tri astronauta koji bi trebali biti lansirani u kinesku svemirsku postaju u utorak ujutro.

"Kratak boravak na površini"

Tiangong svemirska postaja, ilustracija Europski astronauti ipak neće putovati na kinesku svemirsku postaju?

Zamjenik direktora navedene kineske agencije, Lin Xiqiang, izjavio je da se Kina priprema za kratak boravak na površini Mjeseca i zajedničko istraživanje čovjeka i robota. Istaknuo je i kompletiranu kinesku svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti, kineski sustav povratnog prijevoza ljudi u svemir te kompletan proces odabira, obuke i podrške novim astronautima. Kina planira provesti dvije misije s posadom godišnje kako bi postigla svoje ciljeve.

Kineska svemirska postaja Tiangong, koja se sastoji od tri dijela, dovršena je u studenom 2022. godine, a četvrti modul bit će lansiran u budućnosti kako bi se podržali znanstveni eksperimenti i poboljšali radni i životni uvjeti posade na toj svemirskoj postaji.

Kinesko svemirsko proljeće

Nadolazeća misija će po prvi put uključivati civila, koji će se pridružiti zapovjedniku misije Jing Haipengu i inženjeru svemirske letjelice Zhu Yangzhu. Jing je izrazio povjerenje u kineski svemirski program, rekavši da je stiglo proljeće kineske svemirske znanosti, te naglasio odlučnost i sposobnost agencije da ostvari misiju.

Kina je postala treća zemlja koja je poslala osobu u svemir sa svojom prvom svemirskom misijom s ljudskom posadom još 2003. godine. Razvili su vlastitu svemirsku postaju nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske postaje, zbog prigovora iz SAD-a zbog povezanosti kineskog programa s Kineskom narodnom oslobodilačkom vojskom (PLA).

Nova svemirska utrka

Slika nije dostupna Kineski astronauti stigli do svemirske postaje Tiangong

Natjecanje između Kine i SAD-a u svemiru smatra se novim područjem suparništva, odražavajući njihove pozicije najvećih svjetskih gospodarstava i suparnika za diplomatski i vojni utjecaj. Planove za stalne baze s posadom na Mjesecu razmatraju obje zemlje, postavljajući pitanja o pravima i interesima na površini Mjeseca. Međutim, američki zakon ograničava suradnju između svemirskih programa dviju zemalja, dok je Kina izrazila spremnost na suradnju s bilo kojom zemljom ili zrakoplovnom organizacijom u miroljubive svrhe.

Kina i SAD također su spustile rovere na Mars, a Kina namjerava spustiti letjelicu na asteroid, slijedeći primjer SAD-a. Druge zemlje i organizacije, poput Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela i Europske unije, također planiraju lunarne misije.

Dok SAD trenutačno ima više svemirskih luka i širu mrežu međunarodnih i komercijalnih partnera u usporedbi s Kinom, kineski svemirski program postojano i oprezno napreduje, odražavajući povećanu gospodarsku moć i globalni utjecaj Kine.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti