Kina u svemir šalje prvog civilnog astronauta

Kina će u utorak prvi put u svojoj povijesti poslati u svemir civilnog astronauta u misiji s posadom na svemirsku stanicu Tiangong, što je novi korak u nastavku njezina programa svemirskih istraživanja.

Hina | 29.05.2023. / 12:09

Lansiranje trećeg modula kineske stanice (Foto: Afp)

Astronaut Gui Haichao stručnjak je za korisni teret i profesor na Sveučilištu zrakoplovstva i astronautike u Pekingu, rekao je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji Lin Xiqiang, glasnogovornik Kineske agencije za svemirske letove s posadom.

Dosad su svi kineski astronauti koji su poletjeli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske.

Tiangong svemirska postaja, ilustracija Europski astronauti ipak neće putovati na kinesku svemirsku postaju?

Gui će biti odgovoran za upravljanje u orbiti korisnim teretom namijenjenim svemirskom istraživanju, dodao je glasnogovornik.

Civilni astronaut poletjet će u svemir zajedno sa zapovjednikom misije Shenzhou-16 Jing Haipengom i s astronautom Zhu Yanzhuom.

Posada treba poletjeti iz baze u Jiuquanu, na sjeverozapadu Kine, u utorak u 9:31 po mjesnom vremenu (2:31 po srednjoeuropskom), navodi svemirska agencija.

Azijatski orijaš već desetljećima ulaže milijarde eura u svoj svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspio uglavnom nadoknaditi zaostajanje za Amerikancima i za Rusima.

Kina je prvog astronauta poslala u svemir 2003. a njezina svemirska stanica Tiangong ("Nebeska palača") u cijelosti je operativna od kraja 2022. Godine 2019. kineska letjelica spustila se na skrivenu površinu Mjeseca. Kina je zatim 2021. poslala malenog robota na površinu Marsa. Do 2029. planira poslati prvu posadu na Mjesec.

Slika nije dostupna Kineski astronauti stigli do svemirske postaje Tiangong

Tiangong će u Zemljinoj orbiti letjeti na nižoj visini od 400 do 450 km barem 10 godina, pa će Kina tako dugoročno zadržati ljudsku prisutnost u svemiru.

Peking ne planira upotrijebiti Tiangong za suradnju s drugim zemljama kakva je ostvarena u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), ali kaže da je otvorena za eventualnu suradnju, čiji razmjeri još nisu poznati.

Kina je isključena s MSS-a 2011., kada je Washington zabranio NASA-i da surađuje s Pekingom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti