Europski astronauti ipak neće putovati na kinesku svemirsku postaju?

Iako je u međuvremenu Kina završila svoju svemirsku postaju i poslala nekoliko posada kineskih astronauta, Europljani još nisu kročili na Tiangong. A prema svemu sudeći ni neće.

Martina Čizmić | 26.01.2023. / 16:43

Tiangong svemirska postaja, ilustracija
Tiangong svemirska postaja, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Kinezi su izgradnjom vlastite svemirske postaje unijeli nemir među ostale zemlje koje su do tad imale svoju prisutnost na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Činjenica je da ISS neće funkcionirati u nedogled, pa se postavlja pitanje što nakon 2030. godine do kad bi ta svemirska postaja trebala raditi. Rusi su već najavili kako bi oni napravili vlastitu postaju, Kinezi svoju već imaju, a što je s Europljanima?

Europska svemirska agencija trenutno surađuje s NASA-om na ISS-u, a kako bi ta suradnja trebala izgledati u budućnosti, tek ćemo vidjeti. No, ESA je trebala surađivati i sa Kinom, što bi omogućilo slanje europskih astronauta na kinesku postaju.

Trebala, jer prema pisanju kineskog South China Morning Posta, posljednje izjave čelnika ESA-e sugeriraju da je europska agencija odustala od dogovora s kineskim partnerima i slanja europskih astronauta na svemirsku postaju Tiangong.

Tiangong svemirska postaja, ilustracija Kina planira pozvati i druge zemlje da surađuju na projektu svemirske postaje Tiangong, planiraju i njezino veliko proširenje

Vrlo smo zauzeti podržavanjem i osiguravanjem naših obveza i aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, rekao je glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher na tiskovnoj konferenciji u Parizu ranije ovog tjedna, prenosi SCMP -u . Nemamo ni proračunsko ni političko zeleno svjetlo ili namjeru uključiti se u drugu svemirsku stanicu - to jest, sudjelovati u kineskoj svemirskoj stanici.

Podsjetimo, ESA i Kina dogovorile su partnerstvo još 2017. godine, kad je ESA poslala svoje astronaute u Kinu. Tamo su trebali proći obuku koja bi im omogućila da odu u misiju na kinesku postaju Tiangong.

Iako je u međuvremenu Kina završila svoju svemirsku postaju i poslala nekoliko posada kineskih astronauta, Europljani još nisu kročili na Tiangong. A prema svemu sudeći ni neće.

Iz Kine pak stižu komentari kako je potez ESA bio očekivan.

U proteklih nekoliko godina COVID i sitacija u Ukrajini otežali su našu suradnju s europskim kolegama, prenosi riječi kineskog znanstvenika South China Morning Post.

Službene objave ni na jednoj strani još nema, tako da je moguće da će ESA samo odgoditi odlazak na kinesku postaju do nekog boljeg vremena. Ali za sad ćemo europske astronaute gledati samo na ISS-u.

Izvor: South China Morning Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti