Kina planira pozvati i druge zemlje da surađuju na projektu svemirske postaje Tiangong, planiraju i njezino veliko proširenje

Kina bi do kraja godine trebala dovršiti svoju svemirsku postaju Tiangong, no u planu su i nova proširenja te i mogućnost međunarodne suradnje na toj svemirskoj postaji.

Branimir Vorša | 04.05.2022. / 10:29

Tiangong svemirska postaja, ilustracija
Tiangong svemirska postaja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kina ima velike planove za svoj orbitalni laboratorij, svemirsku stanicu Tiangong, uključujući pozivanje međunarodnih i komercijalnih partnera da sudjeluju u tom projektu i posjete postrojenje.

Postaja je pokrenuta u travnju 2021. godine sa stambenom jedinicom Tianhe, a do kraja 2022. godine uključivat će još dva modula, znanstvene module Wentian i Mengtian.

Tiangong se nalazi na oko 550 kilometara iznad Zemljine površine, što je oko 160 kilometara više od Međunarodne svemirske stanice (ISS). Težina kineske svemirske postaje trenutno iznosi oko petinu mase ISS-a.

Šest misija do kraja 2022

Kina će pokrenuti još šest misija prije kraja 2022. godine kako bi dovršila stanicu, uključujući slanje posade astronauta na šestomjesečne misije i misije opskrbe stanice. Kineske vlasti kažu da planovi za stanicu, kada bude potpuno sastavljena, uključuju pozivanje svemirskih turista i astronauta iz drugih svemirskih agencija u posjet, kao i komunikacijsko povezivanje postaje kako bi postala kontrolni centar za moćni svemirski teleskop.

Svemirski teleskop Xuntian sličan je Hubbleu, ali s 300 puta većim vidnim poljem i bit će u zajedničkoj orbiti s Tiangongom, što će mu omogućiti pristajanje radi popravaka, nadogradnje i dopunjavanja goriva prema potrebi, navodi kineska svemirska agencija.

O detaljima budućih planova za postaju razgovaralo se tijekom tiskovne konferencije nakon povratka posade astronauta Shenzhou 13 iz Tiangonga u travnju.

Kina će sljedeću grupu od tri astronauta lansirati na stanicu u lipnju, nakon što se posljednja posada vratila prošlog mjeseca sa šestomjesečne misije u svemiru. U budućnosti, nakon što posljednja dva modula budu lansirana, buduće posade moći će obavljati primopredaju u svemiru, s do šest astronauta na postaji istovremeno na kratko vrijeme.

Dva nova modula

Sljedećom velikom nadogradnjom postaje, njezin drugi modul, Wentian, bit će priključen na modul Tianhe u srpnju, dok će treći modul, Mengian, biti lansiran u listopadu.

Wentian, što u prijevodu znači 'Potraga za nebesima', je laboratorijski modul, koji također pruža navigacijsku avioniku i funkcije rezervne kontrole. Taj će modul omogućiti istraživačima da provode eksperimente u okruženju niske gravitacije, slično kao na ISS-u.

Mengian, ili 'San o nebesima', lansirat će se u listopadu i spojiti se s druga dva modula te će uključivati ​​vlastitu zračnu komoru kao dopunu Tianheu. To će omogućiti da svemirska letjelica bude usidrena na Tianhe, a druge letjelice da mogu doći sa zalihama i opremom ili da dovedu turiste i posjetitelje.

Modularna postaja po uzoru na ISS

Kina se posljednjih nekoliko desetljeća postupno razvijala prema modularnoj svemirskoj stanici u stilu ISS-a, nakon što su je SAD isključile iz suradnje s ISS-om.

Kina planira pokušati kapitalizirati svoj sve veći broj milijardera, nudeći im priliku da odu u svemir bez da iznose svoj novac izvan Kine. Prvo, imat će do šest astronauta na brodu u isto vrijeme, dvostruko više od trenutna tri, što je moguće zahvaljujući dodatnim stambenim prostorima s Wentianom.

Astronauti će na dovršenoj kineskoj svemirskoj postaji provoditi eksperimente uključujući one iz astronomije, znanosti o životu, istraživanja mikrogravitacije i rada na novim materijalima i svemirskoj tehnologiji.

Kineski svemirski teleskop

Lansiranje Xuntian teleskopa 2023. također bi moglo povećati opseg i veličinu stanice, kako bi se omogućilo povremeno spajanje s teleskopom.

Teleskop će provoditi granična znanstvena istraživanja o formiranju i evoluciji svemira, tamnoj materiji i tamnoj energiji, egzoplanetima i objektima Sunčevog sustava, a očekuje se da će osigurati niz velikih inovativnih otkrića, rekao je Hao Chun, direktor Kineskog ureda za istraživnaje svemirsa s ljudskom posadom (CMSEO).

Postoje i planovi za dodavanje drugih modula, pa čak i potencijalno privatnih kabina, što će omogućiti širi niz aktivnosti u budućnosti, dodaje Hao.

Razvijamo proširene module i kabine letjelice kako bismo proveli više eksperimenata i osigurali bolje životne uvjete za astronaute, rekao je.

Međunarodna suradnja, nove rakete...

U budućnosti bi moglo biti do šest modula na Tiangongu, još uvijek znatno manje od 17 na Međunarodnoj svemirskoj postaji, sastavljenih od osam američkih, šest ruskih, dva japanska i jednog europskog modula.

CMSEO također radi na sljedećoj generaciji rakete, kao i na budućoj svemirskoj letjelici koja će moći odvesti sedam astronauta na stanicu. Trenutno mogu nositi po tri na letjelici Shenzhou.

Također ćemo aktivno istraživati ​​nove modele komercijalnih ljudskih svemirskih letova i uvoditi komercijalni teret, rekao je Hao za Space.com.

Kina također želi surađivati s drugim zemljama, potencijalno uključujući Rusiju i Europsku uniju, na svemirskoj suradnji. Dužnosnici su u više navrata rekli da će podržati prijedloge da strani astronauti posjete Tiangong, te da je više stranih zemalja izrazilo interes.

Ji Qiming, pomoćnik direktora u CMSEO-u, rekao je 'u bliskoj budućnosti, nakon završetka kineske svemirske stanice, vidjet ćemo kineske i strane astronaute kako lete i rade zajedno.'

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti