Nije Zuckerberg jedini: I Google je plaćao za špijuniranje korisnika Appleovih telefona

Google nagrađuje korisnike koji im dopuštaju da prate što rade na internetu, telefonima, televizorima i slično – iako je takvo praćenje zabranjeno na Appleovim telefonima, Google je prekršio pravila i špijunirao i korisnike iPhonea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2019. / 12:30

iPhone X (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što je jučer otkriveno da je Facebook plaćao vlasnicima pametnih telefona – uključujući i djecu od samo 13 godina, 20 dolara mjesečno kako bi ih špijunirali, odnosno imali pristup brojnim podacima s njihovih mobilnih uređaja, otkriveno je kako je još jedna kompanija primjenjivala istu praksu. Riječ je o Googleu koji je korisnicima davao nagrade poput npr. 25 dolara u vaučerima za Amazon za instalaciju aplikacije Screenwise Meter iOS.

Kao i u slučaju Facebook Researcha, niti ova aplikacija nije se mogla skinuti putem Appleove trgovine aplikacija, već je i Google zaobišao Appleova ograničenja te je korisnicima slao poveznice za direktni download aplikacije.

A što je Google od korisnika tražio u zamjenu za te vaučere? Pa slično što i Facebook – htjeli su saznati nešto više o načinima na koji se telefoni koriste, kakav sadržaj korisnici pregledavaju na telefonima i kako koriste Googleove proizvode. Putem Screenwise Metera tako su mogli vidjeti što se nalazi na ekranu telefona, koliko često koriste aplikacije konkurentskih kompanija poput Facebooka i WhatsAppa itd.

Iz Applea su brzo nakon što se proširila vijest o Facebooku blokirali mogućnost distribuiranja internih aplikacija Zuckerbergovoj kompaniji, a još nisu reagirali na informacije o Googleu koji je s ovom praksom počeo još 2012. godine. Nakon što su ih kontaktirali novinari TechCrunchea, iz Googlea su komentirali kako je korištenje ScreenWise Meter iOS-a bila pogreška te su, uz isprike, povukli ovu aplikaciju tako da više ne mogu korisnicima iPhonea plaćati za praćenje njihovih aktivnosti na internetu.

Inače, aplikacija je dio Googleovog programa kojim nagrađuju korisnike ne samo pametnih telefona, već i osobnih računala, televizora pa čak i one koji im daju pristup svom routeru kako bi mogli pratiti što rade online – pri čemu im Google šalje poseban router putem kojeg ih mogu pratiti. Na početku su u ovom programu mogli sudjelovati i korisnici od 13 godina, a iako je ta granica naknadno pomaknuta na 18 godina, ako se koristi "obiteljski plan" u ovakvim projektima i dalje mogu sudjelovati i 13-godišnjaci.

Što vi mislite o ovakvom nagrađivanju?

Anketa

Biste li dopustili nekoj tvrtki da prati sve što radite u zamjenu za novac?

  • 11 glasova
  • 23 glasova
  • 59 glasova
glasova:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti