Nizozemska se odlučila na potez koji se neće svidjeti Kini

Nizozemska vlada u srijedu je priopćila da planira nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča radi zaštite nacionalne sigurnosti, pridružujući se naporima SAD-a da ograniči izvoz čipova u Kinu.

Hina | 09.03.2023. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ta objava označava prvi konkretan potez Nizozemaca, koji nadziru bitnu tehnologiju proizvodnje čipova, prema usvajanju pravila na koja potiče Washington kako bi se ograničila kineska industrija proizvodnje čipova i usporio njezin vojni napredak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se oštro protivi najavljenim ograničenjima.

Poluvodiči, ilustracija Izdašne njemačke subvencije za proizvodnju čipova na udaru kritika

SAD je u listopadu uveo sveobuhvatna izvozna ograničenja na isporuke američke opreme za izradu čipova u Kinu, ali da bi ograničenja bila učinkovita, moraju se složiti drugi ključni dobavljači u Nizozemskoj i Japanu, koji proizvode ključnu tehnologiju za proizvodnju čipova.

Savezničke zemlje pregovaraju o tome već mjesecima.

Nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher objavila je odluku u pismu parlamentu, rekavši da će ograničenja biti uvedena prije ljeta.

U pismu nije imenovala Kinu, ključnog nizozemskog trgovačkog partnera, niti ASML Holding NV, najveću europsku tehnološku tvrtku i glavnog dobavljača za proizvođače poluvodiča, ali najava bi se trebala odnositi na njih oboje.

Budući da Nizozemska smatra nužnim iz razloga nacionalne sigurnosti što brže staviti ovu tehnologiju pod nadzor, vlada će uvesti nacionalni kontrolni popis, stoji u pismu.

Tvrtka ASML u odgovoru je rekla kako očekuje da će morati podnijeti zahtjev za licence za izvoz najnaprednijeg segmenta među svojim "DUV" strojevima, ali to neće utjecati na njezine financijske smjernice za 2023. godinu.

ASML dominira tržištem litografskih sustava, strojeva vrijednih više milijuna dolara koji koriste snažne lasere za stvaranje sićušnih sklopova računalnih čipova.

ASML nikada nije prodao svoje najnaprednije "EUV" strojeve kupcima u Kini, a većina njegove "DUV" prodaje u Kini ide relativno manje naprednim proizvođačima čipova.

Njegovi najveći kupci u Južnoj Koreji, Samsung i SK Hynix, imaju značajne proizvodne kapacitete u Kini.

Slika nije dostupna Nizozemska razgovara sa SAD-om o ograničenju izvoza opreme za čipove u Kinu

Nizozemska objava ostavlja glavna pitanja bez odgovora, uključujući hoće li ASML moći servisirati više od 8 milijardi eura vrijednih DUV strojeva koje je prodao kupcima u Kini od 2014. godine.

Schreinemacher je rekla da je nizozemska vlada odlučila o mjerama što je moguće pažljivije i preciznije ... kako bi se izbjeglo nepotrebno ometanje lanaca vrijednosti.

Za tvrtke je važno da znaju s čime se suočavaju i da imaju vremena prilagoditi se novim pravilima, napisala je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti