Izdašne njemačke subvencije za proizvodnju čipova na udaru kritika

Nejasno je hoće li u budućnosti opet biti velikih nestašica poluvodiča, izjavio je predsjednik Instituta za ekonomska istraživanja u Halleu (IWH) Reint Gropp koji smatra da bi se javni novac trebao bolje upotrijebiti.

Hina | 20.02.2023. / 15:54

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Njemački program izdašnih subvencija tvornicama poluvodiča je više milijardi eura vrijedan "poklon" ionako već bogatim koncernima, a bez zajamčenog povrata, mišljenja su u uglednom analitičkom institutu.

Bilo bi nam bolje da novac usmjerimo negdje drugdje, izjavio je predsjednik Instituta za ekonomska istraživanja u Halleu (IWH) Reint Gropp u intervjuu za njemački list Sueddeutsche Zeitung, objavljenom u ponedjeljak.

Subvencija od milijardu eura koja se traži za projekt gradnje tvornice njemačkog proizvođača čipova Infineona u gradu Dresdenu, vrijedan pet milijardi eura, jednako je milijun eura po radnom mjestu za planiranih 1.000 zaposlenika, rekao je.

Poluvodiči, ilustracija Alternativa azijskim proizvođačima: Sjevernoameričke države kreću u jačanje industrije poluvodiča

To je previše, rekao je Gropp postavljajući pitanje „zašto bismo i dalje davali novac tako profitabilnim tvrtkama?”.

Nikakvi se darovi ne bi trebali dijeliti, mišljenja je predsjednik IWH-a.

Također, kako je napomenuo, nejasno je hoće li u budućnosti opet biti velikih nestašica poluvodiča.

Može biti da se sada uz pomoć javnog novca grade kapaciteti koji nam možda neće ni trebati.

Niti je planirano širenje američkog proizvođača čipova Intela u gradu Magdeburgu prekretnica za regiju, dodaje.

Intel gradi veliku tvornicu, ali tamo se u budućnosti neće donositi važne odluke niti će se tamo nalaziti značajne aktivnosti za istraživanje i razvoj, ističe Gropp.

Napominje da je velik povrat izostao u slučaju velikih ulaganja proizvođača automobila BMW-a i Porschea u tvornice u saveznoj zemlji Saskoj.

Čelnik IHW-a umjesto toga zagovara ulaganje u buduće tehnologije, na primjer promicanjem istraživanja i razvoja na sveučilištima i u istraživačkim institutima, kao i u tvrtkama, gdje je također važno osigurati početno financiranje velikih projekata.

Slika nije dostupna Ressler: Akt o čipovima prilika je da Europa, ali i Hrvatska postanu konkurentnije i inovativnije na svjetskom tržištu

U ožujku 2022. Intel je najavio da će se najnovija generacija čipova proizvoditi u Magdeburgu od 2027. godine. Investicija bi trebala stajati 17 milijardi eura.

Njemačka vlada nedavno je objavila da Intel traži 10 milijardi eura za planirani projekt umjesto obećanih 6,8 milijardi eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti