Njemačka dala 627 milijuna eura za ubrzanje razvoja cjepiva protiv COVID-19: "Nećemo ići rizičnim prečacima"

Ministarstvo je dodijelilo 375 milijuna eura BioNTechu, a CureVacu 252 milijuna eura, ali tvrtke moraju ispuniti određene kriterije.

Hina | 15.09.2020. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Njemačka je dodijelila 627 milijuna eura biotehnološkim tvrtkama BioNTech i CureVac u utorak kako bi ubrzale razvoj cjepiva za COVID-19 i proširile njemačke proizvodne kapacitete.

 

Ministrica obrazovanja i istraživanja Anja Karliczek upozorila je da sigurnost treba ostati glavni prioritet kako bi šira populacija prihvatila cjepivo.

Čak i dok svijet čeka na cjepivo, nećemo ići rizičnim prečacima, kazala je na novinskoj konferenciji u Berlinu.

Mnogi su zabrinuti da bi se mogli smanjiti standardi sigurnosti i efikasnosti, u utrci za razvoj cjepiva protiv COVID-19, koji je do sada zarazio više od 29 milijuna ljudi i odnio preko 926.000 života.

Tvrtke koje razvijaju cjepiva moraju tek provesti ispitivanja na velikom broju ljudi, ali je Rusija odobrila cjepivo za COVID-19 prošlog mjeseca, zbog čega su neki zapadni stručnjaci kritizirali Rusiju da nije dovoljno rigorozno ispitala cjepivo.

Karliczek je kazala da ne očekuje da će cjepivo biti dostupno široj populaciji do sredine 2021.

Ministarstvo je dodijelilo 375 milijuna eura BioNTechu, a CureVacu 252 milijuna eura, ali tvrtke moraju ispuniti određene kriterije.

Ministarstvo je objavilo da još razgovaraju o dodjeljivanju sredstava tvrtki IDT Biologika, koja proizvodi cjepiva za druge farmaceutske tvrtke te radi na tvz. vektorskom cjepivu.

Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, kazao je kako je važno imati cjepiva od više proizvođača te da će Njemčka unaprijed osigurati više doza cjepiva, nego što ima stanovnika.

Berlin je već osigurao 54 milijuna doza potencijalnog cjepiva AstraZenece, u sklopu dogovora te tvrtke s EU-om, po kojem je Unija osigurala 450 milijuna doza.

Spahn kaže da će vlada odlučiti ovoga tjedna hoće li dati sredstva COVAX-u, WHO-ovom planu globalne alokacije cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti