Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena znanstvenicima koji su radili na cjepivu protiv COVID-a

Dodjela ovogodišnjih Nobelovih nagrada započela je dodjelom nagrade za medicinu, koju je dobilo dvoje znanstvenika koji su radili na razvoju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Branimir Vorša | 02.10.2023. / 12:23

Kemičarka Katalin Kariko i liječnik-znanstvenik Drew Weissman dobili su Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2023. godine za svoj revolucionarni doprinos razvoju cjepiva protiv bolesti COVID-19. To prestižno priznanje, popraćeno nagradom od oko milijun američkih dolara, dodjeljuje Nobelova skupština švedskog Instituta Karolinska.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu za 2023. dodijeljena je Katalin Karikó i Drewu Weissmanu za njihova otkrića u vezi s modifikacijama nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj učinkovitih mRNK cjepiva protiv bolesti COVID-19, objavilo je tijelo koje dodjeljuje tu prestižnu nagradu.

Nagrada za medicinu započinje ovogodišnju seriju Nobelovih nagrada, a preostalih pet bit će objavljeno u nadolazećim danima. Te nagrade koje je 1901. godine utemeljio Alfred Nobel, poznati švedski izumitelj i industrijalac, odaju priznanje za izvanredna postignuća u područjima znanosti, književnosti, mira i ekonomije.

10. prosinca, na godišnjicu Nobelove smrti, švedski kralj predvodit će ceremoniju dodjele nagrada u Stockholmu, nakon čega će uslijediti bogati banket u gradskoj vijećnici. Prošle godine nagrada za medicinu odala je priznanje Svanteu Pääbu, švedskom znanstveniku, za njegov revolucionarni rad na sekvencioniranju neandertalskog genoma i otkrivanju prethodno nepoznatog ljudskog rođaka, Denisovanaca.

Među slavnim dobitnicima iz ranijih godina su Alexander Fleming, koji je podijelio nagradu 1945. za otkriće penicilina, i Karl Landsteiner 1930. za  pionirsko istraživanje ljudskih krvnih grupa.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti