'Noćna mora još nije gotova': Spremaju se velike promjene na mobilnom tržištu

Usprkos činjeni da je njihov telefon prošle godine proglašen najboljim smartphoneom na svijetu, HTC je upao u velike probleme i čini se da bi mogao postati meta preuzimanja drugih kompanija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2015. / 09:12

'Noćna mora još nije gotova': Spremaju se velike promjene na mobilnom tržištu

Nakon što su iz HTC-a nedavno smanjili financijska očekivanja za aktualni kvartal, cijena dionica početkom tjedna smanjena je za čak dvadeset posto, a neki su tržišni analitičari komentirali kako za ovu kompaniju 'noćna mora još nije gotova' te da u sljedećem razdoblju mogu očekivati daljnje financijske gubitke, kao i gubitak udjela na tržištu pametnih telefona. Iz ove su kompanije kao razlog lošeg poslovanja izdvojili smanjenu potražnju za top modelima koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android, kao i slabiju prodaju na kineskom tržištu. Situacija s HTC-om na najbolji način pokazuje trenutnu situaciju na tržištu pametnih telefona na kojem su apsolutni vladari Samsung i Apple koji prodaju najviše telefona i zarađuju najviše novca, dok su ostale velike kompanije u problemima – osim HTC-a, treba izdvojiti i Sony iz kojeg su ove godine najavili mogućnost prestanka proizvodnje mobilnih uređaja.

Zanimljivo je da je na najvećem mobilnom sajmu prošle godine za najbolji telefon godine proglašen upravo HTC-ov One, no usprkos nagradama i svim pohvalama, veliki broj korisnika i dalje preferira Appleove i Samsungove telefone. S druge strane, na tržištu se gotovo svakodnevno pojavljuju novi modeli pametnih telefona kineskih proizvođača (najpoznatiji je svakako Xiaomi) koji imaju solidan hardver i puno povoljniju cijenu u odnosu na mobilne uređaje poznatih kompanija te su ovi uređaji sve zanimljiviji korisnicima. Nakon objave ovih loših prognoza, na internetu su se ponovno pojavile glasine o mogućem preuzimanju HTC-a (iste su glasine bile aktualne i prije nekoliko godina kada je ova kompanija također bila u velikim problemima) te su na Reutersu objavili kako je jedan od kandidata za preuzimanje tajvanski Asus.

Asus je puno poznatiji po svojim računalima, nego po pametnim telefonima, a preuzimanjem HTC-a povećali bi ponudu mobilnih uređaja i, što je još važnije, ovaj bi im poznati svjetski brand uvelike pomogao u daljnjem širenju na zapadna tržišta. Govoreći o potencijalnom preuzimanju HTC-a, iz Asusa su napomenuli kako su otvoreni prema takvom scenariju, no šanse za tako nešto nisu velike jer je Asus kompanija koja je 'usmjerena prema organskom rastu', a ne povećanju udjela akvizicijama. Ipak, na ovu bi se situaciju mogla primijeniti poslovica 'gdje ima dima, ima i vatre' tako da je ekipa iz Asusa sigurno već dobro razmislila o svim plusevima i minusima ove akvizicije, a s obzirom na loše prognoze za HTC i daljnji pad cijena dionica, možda će u ovoj kompaniji čekati još neko vrijeme kako bi izvukli što povoljniju cijenu za eventualno preuzimanje.

Izvor: Reuters

Foto: AFP 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti