Nova tehnologija pokazala se vrlo uspješnom: BioNTech i Pfizer žele razviti mRNK cjepivo protiv herpesa zostera

Obzirom da se tehnologija glasničke RNK u cjepivu pokazala uspješnom tijekom COVID-19 pandemije, iz Pfizer/BioNTecha žele je primijeniti i na izradi cjepiva poritv drugih vrsta virusa.

Hina | 06.01.2022. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njezin američki partner Pfizer žele zajedno razviti cjepivo protiv herpesa zostera.

Cjepivo bi se temeljilo na tehnologiji glasničke RNK (mRNK) koja se sada koristi za cjepivo protiv koronavirusa, zajednički su objavili u srijedu iz obiju kompanija.

Početak kliničkih ispitivanja očekuje se u drugome dijelu godine.

Herpes zoster izaziva virus koji inače izaziva vodene kozice, no nakon preboljelih vodenih kozica virus ostaje u organizmu i može se aktivirati kasnije u životu.

Simptomi aktiviranog virusa su jaka bol duž zahvaćenog živca, a kasnije se pojavljuju mjehurići na koži. Najčešće se javlja u starijih osoba i onih s oslabljenim imunosnim sustavom. U pet posto bolesnika bol može potrajati dugo.

Cjepivo protiv herpesa zostera postoji, ali je vektorsko.

BioNtech i Pfizer žele razviti novo cjepivo koristeći antigensku tehnologiju, a planiraju podijeliti i troškove razvoja i budući profit.

Ovom suradnjom obje kompanije žele iskoristiti svoju stručnost i mogućnosti da razviju novo, učinkovito mRNK cjepivo protiv herpesa zostera, rekao je osnivač i šef BioNTecha Ugur Sahin.

Kao i u slučaju cjepiva protiv koronavirusa, Pfizer će imati marketinška prava na potencijalno cjepivo u svijetu uz izuzetak Njemačke i Turske gdje će marketinška prava pripasti BioNTechu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti