Novo istraživanje otkriva da je osobama koje su već bile zaražene koronavirusom dovoljna i samo jedna doza cjepiva

Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da možda nisu potrebne dvije doze cjepiva protiv COVID-19 za ljude koji su već preboljeli tu bolest.

Branimir Vorša | 03.02.2021. / 13:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U studiji provedenoj na 109 osoba koja je objavljena na znanstvenom repozitoriju medRxiv te čeka znanstvene recenzije otkriveno je da reakcija antitijela pojedinaca koji već imaju razvijen imunitet na COVID-19 i koji su primili samo jednu dozu cjepiva, nadilazi reakciju osoba koja nisu bile zaražene, a primile su obje doze cjepiva.

Tim znanstvenika iz medicinske škole Icahn u sklopu bolnice Mount Sinai u New Yorku, također je otkrio da je reaktogenost nakon jedne doze cjepiva mnogo češća među pojedincima koji su već bili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Mijenjanje politike i davanje samo jedne doze cjepiva tim pojedincima ne bi negativno utjecalo na titre antitijela, poštedjelo bi ih nepotrebne boli te oslobodilo hitno potrebne doze cjepiva, ističe Florian Krammer, profesor vakcionologije.

Laboratorij dr. Krammera trenutačno radi s Pfizerom na životinjskim modelima virusa SARS-CoV-2.

Dr. Krammer i njegov tim promatrali su reakcije antitijela kod 109 pojedinaca, od kojih je njih 41 već bilo zaraženo novim koronavirusom, dok preostalih 68 nije bilo zaraženo te je primilo obje doze cjepiva.

Opetovano uzimanje uzoraka nakon prvog cjepiva u razmacima 9-12 dana, 13-16 dana, 17-20 dana i 21-24 dana, otkrilo je da je kod većine pojedinaca koji nisu prethodno imali bolest COVID-19, reakcija anti SARS-CoV-2 imunoglobulina G (IgG) bila niska u navedenom periodu 9-12 dana.

Reakcija antitijela bila je 10 do 20 puta veća među pojedincima s već razvijenim imunitetom tijekom svih vremenskih perioda u kojima su uzimani uzorci, a bila je još uvijek 10 puta veća i nakon što su pojedinci koji nisu imali bolest COVID-19 primili i drugu dozu cjepiva.

Što se nuspojava tiče, pojedinci s već postojećim imunitetom požalili su se na slične nuspojave kao i sudionici treće faze kliničkih testiranja koji su primili dvije doze cjepiva.

Najčešće nuspojave bile su bol, otekline i eritem, a javljale su se podjednako u obje grupe testiranih pojedinaca.

No sistemske nuspojave poput groznice, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima bile su znatno veće među pojedincima s već razvijenim imunitetom nego kod druge skupine sudionika studije.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti