Oceani se sve češće i više zagrijavaju, a fenomen kod Novog Zelanda posebno je zabrinuo znanstvenike

Vrlo se rijetko uočava taj fenomen na tako velikoj površini no znanstvenici kažu da će zahvaljujući globalnom zatopljavanju postajati sve češći.

Martina Čizmić | 28.12.2019. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN.

Temperatura vode je oko pet stupnjeva Celzija viša od prosjeka za ovo doba godine u tom području, kaže James Renwick, profesor i dekan fakulteta za geografiju sveučilišta Victoria u Wellingtonu.

'Vruća' točka na površini Tihog oceana može se uočiti iz svemira i najveće je natprosječno toplo vodeno područje na Zemlji u ovom trenutku. Radi se o površini od oko milijun četvornih kilometara.

Na površini oceana nema tako vrtoglavih varijacija, kaže Renwick. Već je i jedan stupanj Celzija puno, pa je pet stupnjeva ogromna stvar.

Vrlo se rijetko uočava taj fenomen na tako velikoj površini no znanstvenici kažu da će zahvaljujući globalnom zatopljavanju postajati sve češći.

Površina oceana radi ono što joj zrak iznad kaže, pojašnjava Renwick. To je područje primilo mnogo sunčeva zračenja a nije bilo zapadnih vjetrova koji bi te tople mase otpuhali.

Zagrijano područje se vidi kao velika crvena mrlja na satelitskim snimkama temperatura oceanske površine.

Renwick dodaje da je istočno od tog neuobičajeno toplog područja - neuobičajeno hladno područje koje je tri stupnja Celzija hladnije od prosjeka za ovo doba godina.

Znanstvenici ne znaju koliko se u morsku dubinu spušta to toplo područje no Renwick procjenjuje da se ne radi o više od dvadesetak metara jer je potrebna ogromna energija da se zagrije tolika vodena masa tijekom nekoliko tjedana.

Prije nekoliko mjeseci znanstvenici su uočili sličnu toplu vodenu masu uz Aljasku i tada su to pripisali otapanju arktičkog leda.

Takva područja neuobičajenih zatopljavanja površinskih voda oceana u prošlosti su izazivala pomor morskih životinja, propadanje koralja i algi na dnu mora.

Prema nedavnom istraživanju od 1925. do 2016. zabilježen je porast od 54 posto broja vodenih toplinskih valova koje se bilježe svake godine.

Od 1982. do 2016. znanstvenici su zabilježili alarmantni porast od 82 posto broja dana s 'vrućom' površinom oceana.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti