Opasan život na Bliskom istoku: Brišu aplikacije, imaju lažne profile i skrivaju se da ih ne bi osudili zbog "zloupotrebe telekomunikacija"

Egipatske vlasti bile su najagresivnije prema homoseksualnoj zajednici, otkrili su Rigot i drugi, a slučajevi su često upućivani na novoovlaštene "gospodarske sudove" koji procesuiraju "zlouporabu" telekomunikacija.

Hina | 07.03.2022. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Policijske snage u Tunisu, Egiptu i Libanonu sve se više oslanjaju na digitalne alate za identifikaciju i kazneni progon LGBTQ osoba pa Egipćanin Omar prije nego što izađe iz svog doma prvo deinstalira aplikacije sa svog mobitela i ostaje bez WhatsAppa, Facebooka i Grindra.

Paranoja je konstantna, rekao je 19-godišnji homoseksualac koji je zamolio Thomson Reuters Foundation da ne identificira njegov rodni grad ili pravo ime radi njegove sigurnosti.

Kad bi policajac pretražio njegov mobitel, jedan razgovor na WhatsAppu ili selfie na Facebooku mogao bi biti dovoljan da se Omar procesuira pod zakonima koji zabranjuju "bludništvo" i "prostituciju" - što se u Egiptu redovito čini za kriminalizaciju građana zbog toga što su homoskesualci.

Slika nije dostupna Opasnost koja vreba mlade u digitalnom svijetu: "Dosta mi je da mi stari frajeri od 50-60 godina šalju svoje gole slike"

Brisanje aplikacija s mobitela stoga mu je postala svakodnevica.

To je poput pranja zubi, kaže Omar.

LGBTQ zajednice diljem svijeta strahuju da internet više nije siguran prostor za njih jer je nadzor sve veći, a na govor mržnje se ne reagira.

Detaljna studija sudskih spisa objavljena u ponedjeljak pokazala je da se policijske snage u Tunisu, Egiptu i Libanonu sve više oslanjaju na digitalne alate za identifikaciju, zarobljavanje i kazneni progon LGBTQ osoba.

Studija istraživačice Afsaneh Rigot, uz potporu organizacije za zaštitu podataka Article 19 i Pravnog fakulteta na Harvardu otkriva u kojoj mjeri je sigurnost LGBTQ osoba na Bliskom istoku ugrožena njihovim digitalnim otiscima.

Rigot je pregledala spise o 29 postupaka protiv LGBTQ osoba u Egiptu, Tunisu i Libanonu od 2011. do 2020. godine i intervjuirala dvadesetak ljudi, uključujući žrtve.

Policija u Egiptu hvatala je ljude putem aplikacija za upoznavanje, dok su vlasti u Tunisu i Libanonu nametale dodatne optužbe nakon pretraživanja telefona pritvorenika, navodi se u izvješću na 130 stranica.

U studiji se navodi da se mobiteli LGBTQ osoba tretiraju kao virtualno "mjesto zločina", riznice koju treba pročešljati u potrazi za "dokazima".

Njihovom identitetu se sudi, upozorila je Rigot.

Kako bi preživjele, queer osobe su prisiljene skrivati i brisati s interneta ​​ključne elemente o sebi.

Lakši progon

U Libanonu su dokumentirane stotine slučajeva LGBTQ osoba optuženih na temelju članka 534. Kaznenog zakona koji kriminalizira "neprirodne" seksualne radnje.

U Tunisu se sodomija kažnjava zatvorom do tri godine, a policija sve više kategorizira digitalnu komunikaciju između LGBTQ osoba kao online "prekršaje", navodi se u izvješću.

Egipatske vlasti bile su najagresivnije prema homoseksualnoj zajednici, otkrili su Rigot i drugi, a slučajevi su često upućivani na novoovlaštene "gospodarske sudove" koji procesuiraju "zlouporabu" telekomunikacija.

Slika nije dostupna Šefovi velikih društvenih mreža složni da budućnost izgleda poput - TikToka

Egipatska policija "cilja gay žarišta...nasumično uhićuje ljude na temelju njihovog izgleda i...pretražuje njihove telefone i ako nešto pronađe... koristi to kao dokaz za daljnju izgradnju slučaja", rekla je jedna žrtva, navodi se u izvješću.

Mnoge zemlje u tim slučajevima sada provode zakone o kibernetičkom kriminalu umjesto anti-LGBT zakona, rekla je Rasha Younes koja istražuje LGBTQ prava u toj regiji za Human Rights Watch.

Te taktike uništile su "prostor za disanje" koji je internetski svijet dao homoseksualcima u uglavnom homofobnim društvima, rekla je, opisujući taj utjecaj kao "apsolutno razarajući".

Omar u Egiptu živi dvostrukim životom. Nikada ne spominje na WhatsAppu da je gay, koristi lažna imena u aplikacijama za spojeve i izbjegava četvrti u kojima bi mogao naići na policiju.

Moram živjeti kao špijun, rekao je. Gotovo nitko ne zna tko sam ja zapravo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti