Legendarni Vinton Grey 'Vint' Cerf, jedan od tvoraca interneta, čovjek kojeg često nazivaju i "Ocem interneta", izrazio je svoju zabrinutost jer bi sve fotografije i dokumenti koje spremamo na naša računala u budućnosti mogli biti izgubljeni.

"Sadašnji hardver i softver postat će nefunkcionalni i zastarjeli pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. stoljeću jer ćemo ući u 'digitalni mrak'."

Cerf je trenutno Googleov potpredsjednik, a svoje najveće strahove iznio je na konferenciji u San Joseu. Upravo je zato fokus svog rada stavio na rješavanje problema koji bi mogao izbrisati našu povijest, piše BBC News.

"Naš život, naša sjećanja i ogromna količina važnih informacija pohranjeni su na našim diskovima ili "u oblaku", ali napretkom tehnologije napreduje i rast te rizik da će sve to biti nepovratno izgubljeno", riječi su Vinta Cerfa.

"Formati i dokumenti koje smo stvorili i godinama pažljivo čuvali možda za nekoliko desetljeća više neće biti ni od kakve koristi jer današnji formati možda neće biti kompatibilni s novim hardverom i softverom. Može nam se dogoditi da stvorimo arhive digitalnog sadržaja za koje nećemo znati što sadrže niti ćemo ih moći otvoriti", upozorio je Cerf.