'Otac interneta' upozorava: 'Mogli bismo izgubiti sve podatke koje imamo na računalima!'

Legendarni Vint Cerf, jedan od tvoraca interneta, čovjek kojeg često nazivaju i 'Ocem interneta', izrazio je svoju zabrinutost jer bi sve fotografije i dokumenti koje spremamo na naša računala u budućnosti mogli biti izgubljeni.

Monika Nožić Monika Nožinić | 15.02.2015. / 14:19

'Otac interneta' upozorava: 'Mogli bismo izgubiti sve podatke koje imamo na računalima!'

Legendarni Vinton Grey 'Vint' Cerf, jedan od tvoraca interneta, čovjek kojeg često nazivaju i "Ocem interneta", izrazio je svoju zabrinutost jer bi sve fotografije i dokumenti koje spremamo na naša računala u budućnosti mogli biti izgubljeni.

"Sadašnji hardver i softver postat će nefunkcionalni i zastarjeli pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. stoljeću jer ćemo ući u 'digitalni mrak'."

Cerf je trenutno Googleov potpredsjednik, a svoje najveće strahove iznio je na konferenciji u San Joseu. Upravo je zato fokus svog rada stavio na rješavanje problema koji bi mogao izbrisati našu povijest, piše BBC News.

"Naš život, naša sjećanja i ogromna količina važnih informacija pohranjeni su na našim diskovima ili "u oblaku", ali napretkom tehnologije napreduje i rast te rizik da će sve to biti nepovratno izgubljeno", riječi su Vinta Cerfa.

"Formati i dokumenti koje smo stvorili i godinama pažljivo čuvali možda za nekoliko desetljeća više neće biti ni od kakve koristi jer današnji formati možda neće biti kompatibilni s novim hardverom i softverom. Može nam se dogoditi da stvorimo arhive digitalnog sadržaja za koje nećemo znati što sadrže niti ćemo ih moći otvoriti", upozorio je Cerf.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti