Nedavna studija koju je proveo tim američkih znanstvenika tvrdi da uspješnu koloniju na Marsu mogu održavati samo 22 osobe. To otkriće dovodi u pitanje prethodno procijenjenu minimalnu početnu veličinu populacije od 110 ljudi, za uspješnu koloniju na Marsu. Istraživanje naglašava važnost ne samo broja pojedinaca, već i prave kombinacije tipova osobnosti za dugoročni uspjeh u izoliranom okruženju Marsa.

Detalji studije, koji tek trebaju proći znanstvene recenzije, dostupni su na repozitoriju arXiv. Dok se misija s posadom na Mars čini sve izglednijom u bliskoj budućnosti, održivost dugoročne kolonije ili baze ostaje neizvjesna, s brojnim izazovima koje treba prevladati.

Istrživanje je uzelo mnoštvo toga u obzir

Znanstvenici su primijetili da će budući marsovski kolonisti ovisiti o opskrbi i osnovnim resursima sa Zemlje, oslanjajući se na tehnologiju za izdvajanje kisika iz marsovske vode i proizvodnju vodika za gorivo. Dodatno, istaknuli su važnost razumijevanja bihevioralnih i psiholoških interakcija među Marsovim kolonistima kroz pristup modeliranja temeljenog na agentima (ABM simulacija).

Modeliranje temeljeno na agentima, koje se obično koristi u zdravstvenim i ekonomskim istraživanjima, uključuje računalne simulacije za proučavanje interakcija "agenata" autonomnog odlučivanja u sustavu. Studija je uključila i četiri tipa osobnosti u njihovo modeliranje: ugodne, društvene, reaktivne i neurotične osobe, svaka sa specifičnim karakteristikama. Razmotrene su i vještine upravljanja te inženjeringa, kao i drugi čimbenici poput dostupnosti resursa i međuljudskih odnosa.

Analizirana ljudsk iskustva s Antarktika, podmornica i ISS-a

Kako bi dobili uvid u izazove i podražaje izoliranih okruženja visokog stresa, američki tim je analizirao ljudska iskustva na mjestima kao što su Antarktika, podmornice i Međunarodna svemirska postaja (ISS).

Autori studije su proveli pet modela istaživanja tijekom razdoblja od 28 godina, mijenjajući početnu veličinu populacije od 10 do 170 u koracima od po 10 jedinki. Zbog nužnosti održavanja kritičnih zadataka kao što su proizvodnja zraka, vode i hrane, uklanjanje otpada i oporavak od nezgode, veličina populacije od 10 određena je kao apsolutni minimum za stabilnu koloniju. Svaki početni set populacije uključivao je i jednak broj svakog tipa osobnosti.

Jedan tip osoba pokazao se najotpornijim

Nakon 28 godina, utvrđeno je da je minimalna početna populacija od 22 osobe potrebna za održavanje populacije od više od 10 jedinki. Međutim, studija je istaknula značajnu ulogu tipova osobnosti u ovom ishodu.

U svim ispitivanjima, tip osobnosti ugodnih osoba bio je jedini koji je preživio cijelo trajanje testiranja modela, primijetili su autori istraživanja. Ta se otpornost pripisuje njihovoj visokoj sposobnosti suočavanja, razvijenoj kroz izloženost stresnim interakcijama i nezgodama.

Suprotno tome, otkriveno je da su neurotični tipovi osobnosti problem u simulaciji, što dovodi do pada populacije. Njihova veća stopa smrtnosti zahtijevala je njihovo smanjenje kako bi se stabilizirao ostatak populacije.

NASA već provodi procjene osobnosti astronauta

Srećom, NASA već uključuje procjene osobnosti u svoj proces odabira astronauta, usklađujući se s važnošću uzimanja u obzir ljudskog čimbenika u planiranju misije.

Navedeno istraživanje stoga naglašava ključnu ulogu koju ljudski čimbenici igraju u uspjehu marsovskih misija i eventualnih budućih kolonija.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju