Kad netko spomene žohare, zasigurno ne pomislite ni na što pozitivno. Jer žohari su zapravo smetala koja nitko ne želi vidjeti u svome domu. No, ta bi se percepcija mogla promijeniti zahvaljujući znanstvenicima sa Sveučilišta Connecticut.

Naime, oni su uspjeli razviti sićušan neuro-kontroler koji bi se ugrađivao na žohare kako bi se njima lakše upravljalo. Takvi žohari kiborzi mogli bi se potom koristiti u ratnim misijama, ali i za potragu i spašavanje ljudi u srušenim zgradama.

Novi neuro kontroler sliči na sićušan ruksak koji se pričvrsti na leđa insekta (u ovom slučaju žohara) i poveže s antenama na insektovoj glavi. Slanjem blagog električnog impulsa, znanstvenici mogu usmjeriti insekta u smjeru u kojem oni žele ići.

Iako već postoje slični sustavi za manipulaciju insektima, ovaj sa Sveučilišta Connecticut pokazao je obećavajuće rezultate zbog svog stupnja preciznosti. Profesor Abhishek Dutta, koji je razvio ovaj kontroler, istaknuo je kako bi ova tehnika mogla biti od velike koristi kako u obrambenoj, tako u industriji potrage i spašavanja.

Vjerujemo da naši mikro kontroleri stvaraju sofisticiraniji i pouzdaniji sustav kontrole koji je korak bliže implementaciji takve tehnologije, istaknuo je prof. Dutta te dodao kako njego mikro kontroler ima dodatne senzore koji omogućavaju praćenje točne pozicije insekta, ali i temperature u okoliš što je posebno važno jer temperatura okoliša utjee na ponašanje insekata.

Svi podaci prenose se kontroloru putem sićušne Bluetooth antene , a signal je moguće uhvatiti i običnim pametnim telefonom.

Kako bi testirali cijeli sustav, Dutta i njegov tim pričvrstili su kontroler na madagaskarskog žohara i pustili ga u svoj laboratorij. Testovi su bili uspješni, ali su i pokazali kako s vremenom, insekti počnu ignorirati impulse.

Dutta i njegov tim planiraju dodatno razviti sustav ne bi li ga učinili još učinkovitijim i prilagodili i drugim insektima.

Izvor: University of Connecticut

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju