Pfizer objavio rezultate kliničkog testiranja: Naše cjepivo sigurno štiti barem šest mjeseci, pa čak i od južnoafričke varijante koronavirusa

Američki Centar za kontrolu bolesti objavio je ovog tjedna kako su Pfizerovo i Modernino cjepivo izuzetno učinkovita u stvarnim uvjetima te smanjuju rizik od infekcije kod cijepljenih osoba za 90 posto.

Martina Čizmić | 01.04.2021. / 13:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su objavili kako su preliminarni rezultati pokazali da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito i kod mladih u dobi od 12 do 15 godina, iz Pfizera i BioNTecha, imaju još jednu dobru vijest.

Prema podacima istraživanja koje još uvijek traje, čini se kako je njihovo cjepivo učinkovito i protiv južnoafričke varijante koronavirusa. No to nije sve. Također su istaknuli kako je istraživanje pokazalo da njihovo cjepivo osigurava visoku razinu zaštite od koronavirusa i šest mjeseci nakon druge doze.

To je veoma važan korak za potvrdu snažne učinkovitosti i sigurnosti, koju su već potvrdili raniji podaci, istaknuo je CEO BioNTecha Ugur Sahin te dodao: Ovi podaci pokazuju i da cjepivo može učinkovito štititi od trenutačno aktualnih varijanti virusa, što je kritičan faktor kako bismo ostvarili imunitet krda i priveli ovu pandemiju kraju.

Ovi novi podaci omogućit će Pfizeru da se prijavi za regularnu dozvolu Američkoj administraciji za lijekove, a u planu je i dijeljenje podataka s drugim regulatorima diljem svijeta. Naime, Pfizer trenutačno ima privremenu dozvolu za primjenu u hitnim situacijama.

Inače, američki Centar za kontrolu bolesti objavio je ovog tjedna kako su Pfizerovo i Modernino cjepivo izuzetno učinkovita u stvarnim uvjetima te smanjuju rizik od infekcije kod cijepljenih osoba za 90 posto.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti