Poruka velikim kompanijama: Vaša je moralna obveza zaštititi našu djecu!

Ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije upozorila je tehnološke kompanije da moraju napraviti još puno toga kako spriječili pedofile i zlostavljače koji iskorištavaju online platforme za kontaktiranje i zlostavljanje djece

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2017. / 08:06

Cyber bullyng (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Tehnološke kompanije u posljednje su vrijeme na meti velikih kritika javnosti i američkog Kongresa zbog hakiranja i krađe osobnih podataka, zlostavljanja putem društvenih mreža, širenja lažnih vijesti i oglasa s kojima su Rusi pokušali utjecati na rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u itd. Još jedna kritika kompanijama poput Facebooka, Twittera, Googlea i drugih internetskih giganata stiže od ministrice unutarnjih poslova Velike Britanije Amber Rudd – ona im je prošlog tjedna poručila kako moraju napraviti više u borbi protiv rastućeg seksualnog iskorištavanja djece na internetu.

Ove kompanije imaju "moralnu obvezu" zaštititi djecu te surađivati s drugim kompanijama i manjim platformama za video igre na kojima operiraju pedofili, upozorila je Rudd.

U razgovoru za BBC, Rudd je napomenula kako je u posljednje vrijeme u svijetu zabilježen veliki porast seksualnog iskorištavanja djece i ona želi surađivati s Amerikancima kako bi poduzeli odgovarajuće akcije protiv zlostavljanja – pozdravila je sve dosadašnje napore koje su tehnološke i internetske kompanije napravile u borbi protiv pedofila i zlostavljača, no napominje kako moraju napraviti još puno toga i biti još aktivniji kako bi internet učinili sigurnijim mjestom za djecu.

Iako internetske i tehnološke kompanije moraju napraviti veliki dio posla i uložiti maksimalne napore kako bi zaštitile djecu i spriječile zlostavljanje na internetu, svoj dio posla moraju napraviti i države, posebne organizacije i, naravno, sami roditelji – pri čemu posebno treba naglasiti važnost edukacije (i djece, ali i roditelja) i dostupnost alata i organizacija koje trebaju pomoći djeci u slučaju zlostavljanja.

Što se Hrvatske tiče, Centar za sigurniji Internet (CSI) nedavno je pokrenuo kampanju #recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno s kojom žele podići svijest o besplatnom i anonimnom telefonu putem kojeg se može potražiti pomoć u slučaju nasilja na internetu. Savjete i pomoć putem ovog telefona pružaju stručni suradnici koji su obučeni primjenjivati visoke standarde u radu prilikom primanja poziva te su uvijek spremni pomoći roditeljima i djeci žrtvama nasilja na internetu.

Također, nedavno je predstavljena i aplikacija netHELP čiji je cilj informiranje građana – s naglaskom na djecu, o sigurnijoj uporabi interneta te su najavljene radionice za djecu i osobe treće dobi. Kako je u posljednjih godinu dana internetsko nasilje, a prvenstveno seksualno zlostavljanje, povećano za čak 80 posto (riječ je o prijavljenim slučajevima, a stvaran je broj, nažalost, puno veći), jasno je koliko je informiranje i edukacija djece i roditelja važna.

Također, treba spomenuti i MUP-ovu aplikaciju Red button koja omogućuje prijavljivanje sumnjivog i nezakonitog sadržaja na internetu koji se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece, a posebno je prilagođen upravo djeci kako bi maloljetnici mogli na jednostavan način upozoriti policiju na zlostavljanje.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti