Facebook, Google i Twitter uskoro svjedoče pred američkim Kongresom

Razmjeri “ruskog utjecaja” na američke predsjedničke izbore još uvijek nisu do kraja poznati.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.10.2017. / 07:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvo je sve izgledalo kao klasična paranoja i još klasičnije pretjerivanje s primjesama holivudske interpretacije hladnog rata u modernom ruhu, ali na kraju se ispostavilo da priča nije konstrukcija iz mašte. Naravno, nakon svega i dalje je pomalo pretjerano i senzacionalistički tvrditi kako su Rusi zapravo odlučili ishode američkih predsjedničkih izbora i lansirali Donalda Trumpa u ovalni ured, ali isto tako se ne može poreći da je tu bilo “svega i svačega”, pogotovo kada govorimo u društvenim mrežama i ruskom “forsiranju jedne istine”.

Poznato je da su se na Facebooku pojavljivali oglasi koje su kupovali Rusi, poznato je i da se na društvenim mrežama u Sjedinjenim Američkim Državama događa pravi mali kaos, diktiran upravo iz Rusije, a kojemu je cilj destabilizacija ionako labavog američkog društva kroz prizmu rasne netrpeljivosti i konstantnih međusobnih optužbi onih koji su protiv ili za Trumpa. Cijela je priča stigla i do američkog Kongresa koji sada pred sobom ima delikatan i nezahvalan zadatak istražiti sve vezano uz ove priče i najveće društvene mreže…

Sada je poznato i kada će se predstavnici Facebooka, Googlea i Twittera naći na saslušanju, odnosno svjedočenju pred američkim Kongresom, vezano uz ruski utjecaj na predsjedničke izbore i širenje ruske propagande. To će se dogoditi 1. studenoga, jer je prikupljena sva potrebna dokumentacija i sada treba vidjeti kako se i zašto dogodilo da društvene mreže dopuste širenje lažnih vijesti koje su sasvim sigurno “zamutile vodu”. Mnogi analitičari upozoravaju kako to nije slučaj samo s posljednjim predsjedničkim izborima, ali oni su bili “konačni okidač”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti