Rusija unosi nemir na društvenim mrežama u SAD-u

Rusiju se optužuje da je putem društvenih mreža stvarala kaos i poticala na podjele u SAD-u.

Martina Čizmić | 29.09.2017. / 17:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su Rusiju optužili da je putem društvenih mreža plasirala lažne vijesti i tako (vjerojatno) utjecala na ishod američkih predsjedničkih izbora, stižu nove optužbe na račun Kremlja.

Stručnjaci iz Alijanse za osiguravanje demokracije prate više od 600 Twitter profila koje su povezali s Rusijom. Tim profilima upravljaju ljudi, ali i računala kako bi pokrenuli i zakuhali raspravu oko različitih tema.

Tako su navodno Rusi, tijekom američkih predsjedničkih izbora, pokrenuli cijelu kampanju na društvenim mrežama pod imenom "Blacktivist", a kojom su željeli dodatno potaknuti rasnu netrpeljivost u SAD-u.

Dva profila (jedan na Twitteru, jedan na Facebooku) objavljivala su video snimke nasilja prema Afroamerikancima, ali i rasno obojene poruke.

Profili su ostali aktivni i nakon izbora, objavljujući vijesti vezane uz rasne nemire i nejednakost u SAD-u.

U sklopu istrage koju provodi američki Kongres, Twitter je već predao vlastima sve podatke o profilu, a očekuje se da će isto napraviti i Facebook ovih dana.

No, to nije jedini slučaj "ruskog uplitanja" u američki život na društvenim mrežama. Rusiju se optužuje da je putem društvenih mreža (prvenstveno Facebooka i Twittera) poticala podjele u američkom društvu u slučaju klečanja tijekom američke himne.

Američki mediji javljaju kako su u cijelu stvar upleteni brojni profili na društvenim mrežama koji su povezani s Rusijom, a tijekom prepirke na društvenim mrežama "ruski" su profili zagovarali i jednu i drugu stranu kako bi uključili što više korisnika u raspravu i pokrenuli prepirke.

Facebook je već u nekoliko navrata gasio neke sumnjive profile i promovirane događaje u sklopu akcije "čišćenja" te društvene mreže od lažnih profila. Čini se kako će morati napraviti još koju akciju čišćenja.

Izvori: CNNCNET

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti