Postoji li netko tko je doista vidio dokaze izvanzemaljskih posjeta na Zemlju?

NASA-ina posebna skupina stručnjaka do sad nije pružila dokaze u postojanje izvanzemaljaca, a dokazi su ovdje ključna stvar, jer tvrdnje su bez njih zapravo samo isprazne riječi.

Branimir Vorša | 10.06.2023. / 09:08

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Izvanzemaljci i neidentificirani anomalni fenomeni (unidentified anomalous phenomena ili UAP) objavljuju se na naslovnicama, ali još uvijek nema konkretnih dokaza o njihovoj prisutnosti na Zemlji.

NASA-ina UAP radna skupina održala je 31. svibnja svoj prvi javni sastanak na kojem se bavila tom temom. UAP je u biti birokratski izraz za NLO-e, koji se odnosi na objekte na nebu koji se ne mogu odmah identificirati kao zrakoplovi ili poznati prirodni fenomeni.

Nema dokaza, ali ima kontroverzi

Formiranje NASA-inog tima izazvalo je kontroverze. Tijekom javnog sastanka, značajan dio rasprave bio je usmjeren na internetsko uznemiravanje s kojim se suočavaju članovi tima. Dobivali su kritike od pojedinaca koji čvrsto vjeruju u postojanje izvanzemaljaca i onih koji smatraju apsurdnim da vladina agencija istražuje tvrdnje o izvanzemaljskim letjelicama.

NASA-ina UAP grupa do sad nije pružila dokaze u postojanje izvanzemaljaca. Među više od 800 prijavljenih UAP-ova, gotovo svi se mogu povezati s ovozemaljskim izvorima kao što su komercijalni zrakoplovi, baloni ili čak zračenje iz mikrovalnih pećnica. Manje od 5 posto izvještaja ostalo je neobjašnjeno nakon istrage, ali nema naznaka da su te anomalije povezane s baš s izvanzemaljcima.

Gdje je problem?

Problem leži u kvaliteti podataka. Postoje mnogi slučajevi u kojima bismo mogli imati dojam da bi moglo biti nečeg anomalnog, gdje podaci jednostavno nisu dovoljni da podrže analizu koja bi nam omogućila da stvarno razumijemo... ponašanje objekta. Vrlo je moguće da bi se s boljim podacima ponašanje tih objekata bilo u skladu s poznatim fenomenima, rekla je je za New Scientist Federica Bianco sa Sveučilište Delaware u SAD-u.

Međutim, to ne čini NASA-inu UAP skupinu beskorisnom, kako je naglasio njezin voditelj David Spergel. Izjavio je da je razumijevanje i karakterizacija uobičajenih pojava, ključni početni korak prije traženja "igala u plastu sijena" ili nepoznatih pojava. Tim je opsežno ispitao razne mogućnosti koje su mogle biti značajne, ali su se pokazale prizemnim, što na koncu ni ne treba čuditi.

Svemir je velik i moramo priznati da postoje stvari koje ne razumijemo, a zapravo neke od onih, koje nisu dobro shvaćeni fenomeni, mogu biti stvarno važni tragovi važnih misterija koje želimo razumjeti. Ali kad biste mi sada dali ograničenu količinu resursa za traženje biopotpisa i tehnopotpisa, bih li dio tih resursa uložio u proučavanje UAP-ova? Osobno, vjerojatno ne, jer nismo vidjeli nikakav dokaz koji bi ukazivao da UAP-ovi imaju bilo kakve veze s izvanzemaljskim fenomenima, ističe je David Grinspoon s Instituta za planetarnu znanost u Arizoni.

Tvrdnje bez dokaza

U nedavnim vijestima, bivši američki obavještajni časnik, David Grusch, tvrdio je u intervjuu da američka vlada posjeduje letjelice neljudskog egzotičnog podrijetla i vanzemaljske pilote koji njima upravljaju. Da je istinita, ta bi tvrdnja bila bi revolucionarna. Međutim, Grusch nije pružio nikakve fizičke dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

Hoćemo ikada pronaći inteligentan izvanzemaljski život, to je pitanje na koje ćemo uvijek tražiti odgovor.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti