Predstavljen sustav za automatiziranu procjenu šteta na automobilima temeljen na umjetnoj inteligenciji

Klasična prijava i procjena šteta na vozilima traju od 30 do 45 minuta, a sada šest do osam minuta, od čega sama procjena traje do tri minute.

Martina Čizmić | 14.11.2023. / 15:55

AI procjenilište štete na automobilima (Foto: Croatia osiguranje)

O različitim primjenama umjetne inteligencije već smo svašta čuli, a sad je Croatia osiguranje predstavila primjenu umjetne inteligencije koja bi mogla biti korisna za sve one koji prijavljuju štetu na svom automobilu.

Naime, razvili su sustav procjene štete na motornim vozilima koji koristi umjetnu inteligenciju. Kako je istaknuto na predstavljanju, riječ je o sofisticiranom digitalnom sustavu koji povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, video opreme i kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravka, sve s ciljem ubrzanja procesa i povećanja preciznosti procjene štete. Ovo napredno rješenje omogućava da vozači ne izlaze iz vozila, a šteta je procijenjena za manje od tri minute, što je pet puta brže od dosadašnjeg klasičnog načina.

Sustav automatizirane procjene naslanja se tehnološki na već implementiranu prijavu štete putem QR koda koja Croatijinim klijentima omogućuje brzu i samostalnu prijavu štete u samo nekoliko minuta bez potrebe za fizičkim popunjavanje papirnate dokumentacije.
U novo procjenilište u Zagrebu i razvoj AI platforme za prijavu i procjenu šteta investirano je preko 400.000 eura.

U zadnje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan veliki iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište. Želimo osigurati da naši klijenti u najkraćem roku dobiju najkvalitetniju uslugu, a tehnologija nam to danas omogućuje. Nakon LAQO-a, koje je prvo na tržištu omogućilo potpuno digitalno osigurateljno iskustvo, i niz drugih inovacija poput programa Spektar, danas predstavljeno rješenje novi je veliki korak u razvoju ukupnog osigurateljnog tržišta. I dalje ćemo ostati snažno predani razvoju inovativnih rješenja za naše klijente, rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja predstavljajući inovaciju.

Naše novo procjenilište, dio kojeg je i ova napredna platforma temeljena na umjetnoj inteligenciji, samo je jedan od primjera našeg rada na stvaranju dodatne vrijednosti za naše klijente kroz brzu i sigurnu isplatu šteta. U Croatiji imamo najbolje osigurateljne stručnjake s najviše znanja i iskustva u struci, te ustrajno pratimo i implementiramo najnaprednije tehnologije u usluge za klijenta, ponosan sam što tu ekspertizu potvrđujemo i ovom inovacijom, poručio je Vančo Balen, član Uprave Croatia osiguranja na današnjem predstvljanju.

Prosječno trajanje prijave i procjene s novom je tehnologijom pet puta brže. Klasična prijava i procjena šteta na vozilima traju od 30 do 45 minuta, a sada šest do osam minuta, od čega sama procjena traje do tri minute.

U uređenju i opremanju našeg novog procjenilišta želja nam je bila stvoriti ugodno okruženje za naše klijente i kolege koji svakodnevno rade na poslovima prijave i procjene šteta pa smo osmislili čitav niz sadržaja među kojima i ovu naprednu AI platformu. Proces prijave, procjene i obrade štete kreće prijavom štete putem QR koda i traje samo nekoliko minuta bez potrebe fizičkog popunjavanja papirnate dokumentacije. Zatim slijedi procjena štete na rotacionoj 360° platformi, a sve bez izlaženja iz vozila, u trajanju od maksimalno tri minute. Tijekom procjene, sustav aktivno komunicira s korisnikom kroz obavijesti na ekranu. U isto se vrijeme kroz AI rješenje obavlja prepoznavanje vozila i oštećenja te se po završetku rotacije platforme izrađuje kalkulacija popravka vozila koju će klijent zaprimiti u realnom roku, pojasnila je Vesna Sanjković, direktorica Sektora za upravljanje naknadama šteta u Croatia osiguranju. Uz prijavu i procjenu moguće je odraditi i jednostavniji popravak štete na vozilu u suradnji s partnerom na lokaciji pa klijenti mogu sve napraviti na jednom mjestu.

Projekt implementacije AI platforme u prijavu i procjenu šteta realiziran je u godinu dana, uz angažman stručnjaka iz Croatia osiguranja te u suradnji s tehnološkim kompanijama: Solera, Alfa-Kov, Avitech te tvrtka I.B. tehnologije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti