Prije korone svijet se uspješno borio protiv jedne iznimno zarazne bolesti, ali sada je sve stalo. Stručnjaci zabrinuti - prijeti li nam opet ova pošast?

Broj slučajeva ospica u svijetu ove se godine smanjio, ali napori u borbi protiv pandemije koronavirusa poremetili su kampanju cijepljenja i prevencije, upozorili su u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti.

Hina | 12.11.2020. / 21:15

25.04.2019.
Ospice (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

U studenom više od 94 milijuna ljudi riskira da neće biti cijepljeno kao što je predviđeno zbog prekida kampanja borbe protiv ospica u 26 zemalja, primjećuju WHO i američka Agencija za sprečavanje i prevenciju bolesti.

Među zemljama koje su odgodile kampanje predviđene za 2020. samo ih je osam (Brazil, Etiopija, Nepal, Nigerija, Filipini, Srednjoafrička Republika, DR Kongo i Somalija) obnovilo kampanje nakon inicijalne odgode, kaže se u dokumentu.

Prije krize koronavirusa, svijet je bio suočen s krizom ospica, koja nisu nestale, rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a.

Ospice su prošle godine u svijetu uzrokovale smrt 207.500 ljudi, što je 50 posto više nego 2016. Također, 2019. je zabilježeno gotovo 870.000 slučajeva u svijetu.

Ospice su iznimno zarazna bolest, više od covida-19, ebole, tuberkuloze ili gripe. Ona napreduje u svim regijama u svijetu, a jake epidemije prijavljene su u Kongu, na Madagaskaru, Ukrajini, na Samoi i u Brazilu.

Za direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, ti podaci jasno pokazuju da ne uspijevamo zaštititi djecu od ospica u svim regijama u svijetu.

Prije uvođenja cijepljenja 1963. i dok cijepljenje protiv bolesti nije postalo široko rasprostranjeno, svake dvije do tri godine bilježila se velika epidemija te bolesti.

Nakon što je spektakularno smanjen broj mrtvih između 2000. i 2016. od te bolesti, zahvaljujući kampanjama cijepljenja, ospice su se ponovno pojavile u svijetu, zbog nedovoljnog cijepljenja povezanog prije svega, u nekim zemljama i zajednicama, s nepovjerenjem prema cjepivu.

To nepovjerenje stvoreno je nakon studije iz 1998. koja je povezala to cjepivo i autizam, a za koju se kasnije utvrdilo da je njezin autor falsificirao rezultate. Više studija nakon toga pokazalo je da cjepivo ne povećava rizik od autizma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti