U studenom više od 94 milijuna ljudi riskira da neće biti cijepljeno kao što je predviđeno zbog prekida kampanja borbe protiv ospica u 26 zemalja, primjećuju WHO i američka Agencija za sprečavanje i prevenciju bolesti.

Među zemljama koje su odgodile kampanje predviđene za 2020. samo ih je osam (Brazil, Etiopija, Nepal, Nigerija, Filipini, Srednjoafrička Republika, DR Kongo i Somalija) obnovilo kampanje nakon inicijalne odgode, kaže se u dokumentu.

Prije krize koronavirusa, svijet je bio suočen s krizom ospica, koja nisu nestale, rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a.

Ospice su prošle godine u svijetu uzrokovale smrt 207.500 ljudi, što je 50 posto više nego 2016. Također, 2019. je zabilježeno gotovo 870.000 slučajeva u svijetu.

Ospice su iznimno zarazna bolest, više od covida-19, ebole, tuberkuloze ili gripe. Ona napreduje u svim regijama u svijetu, a jake epidemije prijavljene su u Kongu, na Madagaskaru, Ukrajini, na Samoi i u Brazilu.

Za direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, ti podaci jasno pokazuju da ne uspijevamo zaštititi djecu od ospica u svim regijama u svijetu.

Prije uvođenja cijepljenja 1963. i dok cijepljenje protiv bolesti nije postalo široko rasprostranjeno, svake dvije do tri godine bilježila se velika epidemija te bolesti.

Nakon što je spektakularno smanjen broj mrtvih između 2000. i 2016. od te bolesti, zahvaljujući kampanjama cijepljenja, ospice su se ponovno pojavile u svijetu, zbog nedovoljnog cijepljenja povezanog prije svega, u nekim zemljama i zajednicama, s nepovjerenjem prema cjepivu.

To nepovjerenje stvoreno je nakon studije iz 1998. koja je povezala to cjepivo i autizam, a za koju se kasnije utvrdilo da je njezin autor falsificirao rezultate. Više studija nakon toga pokazalo je da cjepivo ne povećava rizik od autizma.