Pritisak na proizvođače telefona: Traži se sedam godina sigurnosnih nadogradnji i dostupnost rezervnih dijelova

Njemačka vlada ima zanimljiv zakonski prijedlog koji, nije teško pretpostaviti, mobilni proizvođači neće dočekati s oduševljenjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2021. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjesto zamjene, odnosno kupovine novih pametnih telefona svake 2-3 godine, njemačka vlada želi da se uređaji koriste do čak sedam godina. Prema novom prijedlogu zakona, od mobilnih proizvođača zahtijevat će se podrška za sigurnosne nadogradnje telefona sedam godina nakon početka prodaje, kao i dostupnost rezervnih dijelova. Razlog za to je očuvanje okoliša i smanjenje otpada, odnosno nepotrebne proizvodnje novih uređaja, ako se stari mogu popraviti i imati siguran softver i zaštitu kao i najnoviji telefoni.

Slika nije dostupna Ako imate jednu od ovih aplikacija brzo je uklonite: Joker se vratio i još je gori nego prije

Dio mobilnih proizvođača već ide u tom smjeru i korisnicima omogućuje više godina podrške za sigurnosne nadogradnje - npr. nedavno smo testirali Nokijin smartphone XR20 kojem proizvođač garantira tri godine nadogradnji operativnog sustava te četiri godine sigurnosnih nadogradnji, a nešto slično ranije su najavili i iz Samsunga.

Ono što njemačka vlada ne zahtijeva jest sedam godina nadogradnji operativnog sustava, odnosno ne treba očekivati da će sedam godina nakon predstavljanja telefoni dobiti posljednju verziju Androida ili iOS-a, već da će sljedećih sedam godina dobiti sigurnosne nadogradnje. Dakle, korisnici i starijih telefona moći će računati na zakrpe za otkrivene sigurnosne propuste, jednako kao i korisnici novijih modela.

S ovom idejom, naravno, ne slaže se organizacija koja brani interese mobilnih proizvođača Digital Europe. Prema njima, maksimalan broj godina tijekom kojih bi mobilni proizvođači trebali pružati sigurnosnu podršku za pametne telefone jest - tri godine.

Slika nije dostupna Devet aplikacija ugrozilo milijune korisnika Androida: Obavezno ih uklonite s uređaja i provjerite svoj Facebook račun

Iako ideja o sedam godina sigurnosnih nadogradnji sigurno zvuči odlično i mogla bi dovesti do toga da će se telefoni koristiti više godina, što znači manje troškove, kao i manje zagađenja okoliša, na stranici Android Police upozoravaju kako se u Njemačkoj bliže izbori pa bi i ova inicijativa mogla biti samo dio predizborne kampanje. No čak i ako taj prijedlog ne prođe, za dvije godine na razini EU na snagu bi mogao stupiti zakon prema kojem će mobilne kompanije morati osigurati sigurnosne nadogradnje tijekom pet godina.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti