RECENZIJA Nokia XR20: Veliki i robustan smartphone koji nas je ugodno iznenadio, ali ipak nije za svakoga

Nokijin izdržljivi telefon neće vas privući dizajnom, niti performansama, no zato se može pohvaliti vojnim standardom zaštite MIL-STD-810H te s otpornošću na vodu i prašinu (IP68).

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2021. / 07:58

Galerija

S modelom XR20 Nokia cilja na specifičan dio tržišta i korisnike koji prvenstveno traže smartphone koji će bez problema moći izdržati uvjete koji nisu prikladni za klasične telefone. Velikih dimenzija i prilično težak, ovaj telefon vjerojatno neće moći stati u manje džepove, no zato će bez problema izdržati padove s visine do 1,8 metara i udarce te kojeg bez straha možete povremeno može zaroniti u vodu. Ne samo da ima IP68 certifikat, što znači da je vodootporan (može izdržati do jedan sat na dubinama do 1,5 metara), već podržava i vojni standard MIL-STD-810H, dok je ekran zaštićen najsnažnijim zaštitnim staklom Corninga - Gorilla Glass Victusom.

Također, s ovim telefonom možete biti sigurni da ćete tri godine uživati u novim verzijama Androida, dok Nokia pruža i 4 godine sigurnosnih nadogradnji. U svakom pogledu, riječ je o telefonu koji je napravljen kako bi trajao godinama.

Velik i robustan uređaj

Nokia XR20 - 4 (Foto: Zimo)

Kako to i obično biva s robusnim telefonima, ne treba očekivati visoke ocjene za dizajn. Napravljen je od kombinacije plastike i aluminija na bočnim stranama, a treba pohvaliti i materijal na stražnjoj strani telefona koji odlično leži u ruci pa telefon ne klizi. Na gornjem dijelu stražnje strane smješten je istureni i blago zaobljen modul u kojem se nalaze kamere i dva flasha, između kojih stoji oznaka brenda s kojim je HMD Global surađivao na optici - Zeiss. Dijagonala ekrana iznosi velikih 6,67 inča omjera stranica 20:9 i rezolucije 1080x2040 piksela te je riječ o LCD-u. Iz Nokije naglašavaju kako se ekran može koristiti s mokrim prstima i rukavicama, no moramo priznati da smo ipak više očekivali od navigacije po telefonu s mokrim prstima koja je puno teža.

Na rubovima uređaja smještene su klasične tipke za paljenje i pojačavanje i stišavanje uređaja, ali i poneko ugodno iznenađenje. Krenimo redom. Na desnoj strani nalazi se tipka koja ima samo jednu ulogu - s njom se aktivira Google Assistant. Ako ne koristite ili ne koristite često Googleovog glasovnog asistenta, savjetujemo da deaktivirate tu tipku jer bi je u suprotnom mogli često slučajno kliknuti i aktivirati asistenta. Nažalost, ta se tipka ne može programirati za neke druge akcije, no Nokia je takvu tipku predvidjela na drugom mjestu.

Naime, na gornjem rubu nalazu se crvena tipka za hitne slučajeve koju korisnici mogu podesiti po svojoj želji. Npr. može se podesiti da se dugim pritiskom na tipku pozove kontakt za hitne slučajeve, aktivira snimač zvuka ili pokrene aplikacija po želji. Iznimno korisno. Na gornjoj strani još se nalazi i ladica za SIM kartice, odnosno umjesto druge SIM kartice može se ubaciti memorijska kartica, dok se na drugoj bočnoj strani nalaze tipke za stišavanje i pojačavanje te tipka za paljenje i gašenje telefona - koja je ujedno i senzor za otiske prstiju. Kad smo kod biometrije, spomenimo kako telefon podržava i prepoznavanje lica.

Na donjem rubu telefona, osim USB-C izlaza nalazi se i 3,5 mm izlaz za slušalice tako da ćete s ovom Nokijom moći povezati žičane slušalice bez potrebe za dodatnim adapterima.

Performanse na nivou

Nokia XR20 - 3 (Foto: Zimo)

S obzirom na to da telefon pokreće Qualcommov čipset Snapdragon 480 5G, jasno je kako očekivanja od performansi telefona ne trebaju biti prevelika. Ipak, u svakodnevnom radu telefon nas je ugodno iznenadio jer većinu klasičnih operacija izvršava brzo, bez nekih zastajkivanja i trzanja. Čak se i u igrama poput PUBG-a i Nitro Nationa pokazao i više nego solidan, iako je jasno da kada su u pitanju zahtjevnije aplikacije i multitasking ne treba očekivati flagship performanse. Dolazi sa 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu podataka koji se, kako smo spomenuli, mogu proširiti s memorijskim karticama.

Kapacitet baterije iznosi 4630 mAh i iako ne bi imali ništa protiv da je baterija izdržljivija, uz prosječno korištenje mogla bi uhvatiti i dva puna dana prije nego se poveže na punjač. Podržava 18W punjenje putem kabela te 15W bežično punjenje.

Prosječan fotograf

Fotografije snimljene s Nokijom XR20_2 - 5 (Foto: Zimo)

Iako današnji telefoni dolaze s tri ili četiri kamere na stražnjem dijelu telefona, Nokia XR20 dolazi sa samo dvije. Jasno je kako ovo nije uređaj na kojem je glavni fokus stavljen na fotografiranje i kvalitetu snimljenih fotografija, no kao i u slučaju procesora, aparatu se zaista nema što zamjeriti. Barem kad je riječ o dnevnom fotografiranju. Uz dovoljnu količinu svjetla fotografije su i više nego zadovoljavajuće, a usprkos noćnom modu snimanja za koji je potrebna mirna ruka, noćne vas fotografije sigurno neće očarati. Na noćnim fotografijama telefon nudi i opciju popravljanja osvjetljenja s kojom se fotografije mogu softverski poboljšati i bolje osvijetliti. Videosnimke su prosječne kvalitete i ograničene su samo na HD snimanje te nema mogućnost snimanja u 4K rezoluciji.

Fotografije snimljene s Nokijom XR20_2 - 1 (Foto: Zimo)

Rezolucija glavne kamere iznosi 48 MP, a pored nje nalazi se ultraširoka kamera rezolucije 13 MP, ispod kojih su dvije bljeskalice. Posebne kamere za portretne fotografije nema, no u aplikaciji postoji portretni mod za snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom. Rezolucija prednje kamere smještene u rupici u zaslonu iznosi 8 MP.

Ugodno iznenađenje

Kako smo to već navikli od Nokije, ovaj telefon dolazi s čistim Androidom, verzijom 11. Dakle, nema nekog bloatwarea i nepotrebnih/dodatnih aplikacija koje mogu usporiti uređaj, već se isporučuje samo s klasičnim Googleovim aplikacijama. Ono što u pakiranju nećete pronaći jest adapter za punjenje, već samo kabel za punjenje, što je u skladu s posljednjim trendovima koje su pokrenule najveće mobilne kompanije. Od ostalih zanimljivosti telefona treba spomenuti i zvučnike koji su prilično glasni te podršku za 5G, kao i, spomenimo još jednom, podršku za nove verzije Androida tijekom sljedeće tri godine i četiri godine sigurnosnih nadogradnji.

Iako očekivanja od robusnog telefona kojeg pokreće Snapdragon 480 5G nisu bila velika, Nokia XR20 pokazala se kao prilično ugodno iznenađenje. Sve klasične svakodnevne operacije poput surfanja, YouTubea, društvenih mreža, fotografiranja i slično obavlja bez problema.

Ipak, ovaj telefon nije za svakoga. Njegova veličina i težina mnogima bi mogle biti otegotna okolnost, a treba naglasiti kako su na tržištu dostupni i drugi modeli Androida koji nude slično iskustvo korištenja za manje novaca, no ne i zaštitu kakvu nudi Nokia XR20. S ovim smartphoneom ne morate strahovati ako/kada vam ispadne iz ruke na pod ili ako se smoči ili upadne u neku lokvu na cesti. I upravo je to njena najveća prednost i jedan od glavnih razloga zbog kojih će se korisnici odlučiti na kupovinu ovog telefona.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti