Saznajte sve što vas zanima o koronavirusu, ali i kako se astronauti hrane u svemiru na zanimljivim webinarima

PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na službenoj stranici Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na Facebooku.

Martina Čizmić | 14.05.2020. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Udruga studenata Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta – PROBION zbog cjelokupne je situacije s pandemijom koronavirusa svoje aktivnosti preselila u virtualni svijet i napravila platformu PROBIONline koja kao weblog ima ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno-korisnih i prije svega stručnih informacija usko vezanih uz biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja. 

Kako pojašnjavaju, PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na službenoj stranici Udruge na Facebooku. Udruga je do sada uspješno održala tri webinara koji se mogu pronaći i pogledati na Facebooku.

Trenutno pripremaju četvrti webinar fokusiran na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i uvelike promijenila naše živote, a čiju će problematiku, kao i najnovija znanstvena otkrića, detaljno izložiti znanstvenik prof. dr. sc. Igor Štagljar sa Zavoda za biokemiju i molekularnu genetiku Sveučilišta u Torontu (Kanada).

Profesor Štagljar završio je studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekao doktorat na ETH (njem. Eidgenössische Technische Hochschule) institutu u Zürichu (Švicarska). Od 2005. godine zaposlen je na Sveučilištu u Torontu, a već 10 godina obnaša poziciju redovitog profesora. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednik je nekoliko časopisa te je dobitnik mnogih znanstvenih priznanja i nagrada.

Webinar naziva What We Know and What We Don't Know About SARS-CoV-2 Coronavirus održat će se u ponedjeljak, 18. svibnja 2020., s početkom u 17 sati na službenoj stranici Udruge na Facebooku.

Peti webinar koji organizira Udruga donosi zanimljivu temu - prehranu astronauta i sve postupke i procedure koji se odnose na prehranu namijenjenu boravku u svemiru. Webinar će voditi službeni prehrambeni tehnolog iz NASA-e (engl. National Aeronautics and Space Administration), emeritus Vickie L. Kloeris. Emeritus Kloeris radila je 34 godine u sektoru svemirskih prehrambenih sustava NASA-e, a 29 godina je bila i na funkciji NASA-inog menadžera u Svjetskoj svemirskoj postaji prehrambenih sustava. Trenutno, kao nedavno umirovljena osoba, radi skraćeno na poziciji konzultanta za prehrambene sustave u NASA-i. U svojoj karijeri bila je autor i koautor brojnih publikacija, a 2019. godine je primila najveće odličje NASA-e – NASA-inu medalju za istaknuti rad.

Peti webinar pod nazivom SPACE FOOD: The past, the present and the future održat će se u četvrtak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati.

Za sve one koji posjeduju Facebook profil, pristup samome webinaru neće biti problem i mogu ga pratiti uživo putem poveznica. Oni koji pak ne koriste Facebook, moći će pogledati snimke webinara nakon njihovog održavanja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti