Udruga studenata Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta – PROBION zbog cjelokupne je situacije s pandemijom koronavirusa svoje aktivnosti preselila u virtualni svijet i napravila platformu PROBIONline koja kao weblog ima ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno-korisnih i prije svega stručnih informacija usko vezanih uz biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja. 

Kako pojašnjavaju, PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na službenoj stranici Udruge na Facebooku. Udruga je do sada uspješno održala tri webinara koji se mogu pronaći i pogledati na Facebooku.

Trenutno pripremaju četvrti webinar fokusiran na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i uvelike promijenila naše živote, a čiju će problematiku, kao i najnovija znanstvena otkrića, detaljno izložiti znanstvenik prof. dr. sc. Igor Štagljar sa Zavoda za biokemiju i molekularnu genetiku Sveučilišta u Torontu (Kanada).

Profesor Štagljar završio je studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekao doktorat na ETH (njem. Eidgenössische Technische Hochschule) institutu u Zürichu (Švicarska). Od 2005. godine zaposlen je na Sveučilištu u Torontu, a već 10 godina obnaša poziciju redovitog profesora. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednik je nekoliko časopisa te je dobitnik mnogih znanstvenih priznanja i nagrada.

Webinar naziva What We Know and What We Don't Know About SARS-CoV-2 Coronavirus održat će se u ponedjeljak, 18. svibnja 2020., s početkom u 17 sati na službenoj stranici Udruge na Facebooku.

Peti webinar koji organizira Udruga donosi zanimljivu temu - prehranu astronauta i sve postupke i procedure koji se odnose na prehranu namijenjenu boravku u svemiru. Webinar će voditi službeni prehrambeni tehnolog iz NASA-e (engl. National Aeronautics and Space Administration), emeritus Vickie L. Kloeris. Emeritus Kloeris radila je 34 godine u sektoru svemirskih prehrambenih sustava NASA-e, a 29 godina je bila i na funkciji NASA-inog menadžera u Svjetskoj svemirskoj postaji prehrambenih sustava. Trenutno, kao nedavno umirovljena osoba, radi skraćeno na poziciji konzultanta za prehrambene sustave u NASA-i. U svojoj karijeri bila je autor i koautor brojnih publikacija, a 2019. godine je primila najveće odličje NASA-e – NASA-inu medalju za istaknuti rad.

Peti webinar pod nazivom SPACE FOOD: The past, the present and the future održat će se u četvrtak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati.

Za sve one koji posjeduju Facebook profil, pristup samome webinaru neće biti problem i mogu ga pratiti uživo putem poveznica. Oni koji pak ne koriste Facebook, moći će pogledati snimke webinara nakon njihovog održavanja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju