Prijevare prilikom prodaje ili kupovine stvari putem internetskih oglasnika postale su izuzetno česte. 

Princip je veoma jednostavan. Netko oglasi prodaju nekog predmeta i javlja mu se potencijalni kupac koji bi komunikaciju želio nastaviti putem WhatsAppa. Prodavatelj pristaje i kupac nudi da će poslati dostavnu službu koja će preuzeti predmet te šalje prodavatelju link da upiše potrebne podatke. No, ne radi se o legitimni stranicama dostavljačke službe, već lažnim stranicama kojima je jedini cilj prikupiti privatne i financijske podatke od žrtve (odnosno prodavatelja) te mu ukrasti novac. 

Pametni telefon, ilustracija Htio jeftino kupiti pametni telefon pa ostao bez puno više no što je bio spreman platiti

Da je takav način prijevare sve češći, govore i dva slučaja iz Policijske uprave sisačko-moslavačke koja su veoma slična. 

Kako su priopćili, 19-godišnjaka se sumnjiči da je počinio djelo računalne prijevare te da se sredinom ožujka preko aplikacije WhatsApp javio 24-godišnjaku na njegov oglas u vezi s kupnjom. Potom je poslao lažnu internetsku poveznicu dostavne službe u kojoj je oštećeni misleći da preuzima novac ispunio tražene podatke bankovne kartice, nakon čega mu je skinuo novac.

Zbog računalne prijevare dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom. On se početkom siječnja na WhatsAppu javio 57-godišnjaku na njegov oglas, nakon toga mu poslao link za plaćanje i naveo ga da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je oštećeni dao tražene podatke, osumnjičeni mu je s računa skinuo novac.

Gubitak novca, ilustracija Nakon niza internetskih prijevara policija podsjeća građane da ne dijele podatke s bankovnih kartica

Kako bi smanjili vjerojatnost da budu prevareni i ostanu bez novca, iz policije savjetuju građanima da budu izuzetno oprezni prilikom prodaje i kupovine na internetu te da nikako ne dijele osobne podatke (pogotovo podatke o bankovnim računima i karticama) preko linkova koje dobiju u prepiskama s potencijalnim kupcima ili prodavateljima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju