Nakon niza internetskih prijevara policija podsjeća građane da ne dijele podatke s bankovnih kartica

Policija ponovno upozorava građane da budu posebno oprezni prilikom prodaje ili kupovine putem internetskih oglasnika.

Hina | 21.06.2023. / 12:55

Gubitak novca, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tri slučaja internetskih prijevara prijavljena su u utorak u Metkoviću i Pločama, izvijestili su u srijedu iz dubrovačko-neretvanske policije i upozorili građane da u internetskoj trgovini ne daju povjerljive podatke s bankovnih kartica.

U prvoj zaprimljenoj prijavi oštećeni je prijavio kako je preko oglasa na društvenoj mreži naručio mobitel, platio ga 380 eura, ali mu ga prodavač nije dostavio i više mu se ne javlja, zbog čega je shvatio da je prevaren i slučaj je prijavio policiji.

Prijevara Htio preko društvenih mreža kupiti skuter pa ostao bez novca: Policija savjetuje kako prepoznati potencijalnu prijevaru

U drugom slučaju oštećena mlađa ženska osoba navela je kako je na društvenoj mreži oglasila prodaju haljine.

Na oglas se javila osoba s kojom je stupila u kontakt i dogovorila prodaju i koja joj je poslala link za potvrdu narudžbe uz koje je tražila i podatke njezine bankovne kartice. Nakon što je ustupila tražene podatke, oštećena je uvidjela kako joj je s bankovnog računa skinuto 235,70 eura.

U trećem je slučaju oštećena policiji prijavila kako je na internetskom oglašivaču objavila oglas za prodaju svoje haljine za 100 eura, na koji se javila osoba s kojom je dogovorila kupnju.

Uplatu traženog iznosa dogovorili su preko aplikacije za novčane transakcije, a kada je oštećena dostavila podatke svoje bankovne kartice radi uplate traženog iznosa, shvatila je da joj novac nije uplaćen, već joj je s računa dignut isti taj iznos, zbog čega je shvatila da je prevarena, navode iz policije i dodaju kako je u tijeku kriminalističko istraživanje za sva tri prijavljena slučaja.

Prevara Prevaranti ponovno u akciji: Iz CERT-a upozoravaju korisnike na ucjenjivačke mailove

Savjetujemo sve one koji na takav način kupuju ili prodaju da tom prilikom ne daju povjerljive podatke s bankovne kartice, pogotovo kod za verifikaciju (CVV/CVC broj) na poleđini koji je potreban za sva internetska plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, upozorili su iz policije.

Dodaju da možete biti žrtva ako kupujete na stranicama za oglašavanje i nakon dogovora za trošak dostave od napadača dobijete jedan od pripremljenih linkova koji nalikuju na linkove dostavnih tvrtki, dok je u biti riječ samo o načinu na koji počinitelji dolaze do podataka o bankovnoj kartici, a potom i vašeg novca.

Ako kontaktirate stvarnu dostavnu službu, utvrdit ćete da ona nema takav način rada, odnosno da od svojih korisnika ne traži bankovne podatke, istaknuli su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti