Prevaranti ponovno u akciji: Iz CERT-a upozoravaju korisnike na ucjenjivačke mailove

Poruka je napisana tako da kod potencijalnih žrtava izazove strah i što bržu reakciju koja bi na kraju trebala rezultirati financijskom štetom na račun prevarenih.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2023. / 12:02

Prevara (Foto: Getty Images)

Hrvatskim internetskim prostorom širi se nova prijevara čiji je cilj od korisnika izvući novac. Na prijevaru je upozorio Nacionalni CERT koji je zaprimio veći broj prijava pokušaja prijevare na ovaj način. Na njihovim stranicama objavljen je i primjer prevarantskog maila naslova “Hitno - odgovorite odmah”.

Poruka je napisana tako da kod potencijalnih žrtava izazove strah i što bržu reakciju koja bi na kraju trebala rezultirati financijskom štetom na račun prevarenih jer se u nastavku komunikacije od njih traži uplata novca ili kriptovaluta.

Lažni mail Ne nasjedajte na prevaru: Sustav e-građani koristi se za novu phishing kampanju s uporabom QR koda

Zoran Kežman, Centar za kibernetičku sigurnost Spana Span predstavio svoj Centar za kibernetičku sigurnost: Treba stalno raditi na edukaciji svih zaposlenika, ne samo IT-evaca

Pošiljatelj tvrdi kako je hakirao adresu e-pošte, telefon i elektroniku te postavio trojanskog konja na telefon, računalo i sve elektroničke uređaje. Odgovorite na ovu poruku i reći ćemo vam što učiniti i ukloniti virus. Ako ne odgovorite na našu poruku, sve ćemo staviti na vaš telefon i e-poštu putem interneta da svijet vidi. Biti upozoren !, stoji u poruci.

Iako je većini jasno kako je riječ o prijevari jer se slične stvari konstantno ponavljaju, uvijek postoji mali udio onih koji mogu nasjesti na takve mailove te iz neznanja i straha na kraju platiti novac prevarantima.

Iz CERT-a kažu kako poruka dolazi s adrese 21003062.edu@juntadeandalucia.es te svima koji je prime savjetuju da na nju ne odgovore, već da je prijave Nacionalnom CERT-u te obrišu iz svog sandučića elektroničke pošte.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti