Htio preko društvenih mreža kupiti skuter pa ostao bez novca: Policija savjetuje kako prepoznati potencijalnu prijevaru

Zbog sve učestalijih slučajeva prijevare prilikom kupovine ili prodaje na društvenim mrežama, policija je objavila nekoliko jednostavnih savjeta.

Martina Čizmić | 04.05.2023. / 10:29

Prijevara (Foto: Getty Images)

Unatoč tome što policija redovito upozorava građane da budu izuzetno oprezni prilikom kupovine i prodaje na internetu te da ne dijele osobne i financijske podatke s drugim osobma, ovakav tip prijevara sve je učestaliji.

Posljednji slučaj dolazi iz Korenice, gdje je 58-godišnjak prijavio slučaj računalne prijevare. Točnije, krajem travnja na društvenoj mreži pronašao je oglas za kupnju električnog skutera koji je oglasila pravna osoba i s kojom je oštećeni stupio u kontakt.

Nakon što im je oštećeni dao osobne podatke i broj bankovnog računa, dobio je poruku o načinu primitka pošiljke, a nekoliko sati kasnije utvrdio je da su mu na bankovnom računu izvršene četiri transakcije, a prodavatelj se više nije javljao.

Prijevara Dogovarao prodaju putem WhatsAppa pa mu "počistili" bankovni račun

Iz policije još jednom pozivaju građane da budu oprezni i da ne klikaju na sumnjive linkove. 

Kako prepoznati potencijalnu prijevaru?

Prevara Iz policije objasnili koja je najučinkovitija zaštita od računalnih prijevara

Kako bi lakše prepoznali prijevare iz policije su objavili nekoliko savjeta o tome kako prepoznati glavne indikatore prijevare:

- slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,

- lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),

- jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),

- zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),

- također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti