Dogovarao prodaju putem WhatsAppa pa mu "počistili" bankovni račun

S obzirom na to da je broj takvih slučajeva u porastu, iz policije pozivaju na dodatan oprez.

Martina Čizmić | 24.04.2023. / 12:16

Prijevara (Foto: Getty Images)

Policija još jednom apelira da građani budu posebno oprezni kad putem modernih načina komunikacije dogovaraju bilo kakvu prodaju ili kupovinu. 

Naime, kako je priopćeno iz policije u Sisku, javio im se 50-godišnjak koji je putem WhatsApp aplikacije pokušavao dogovoriti kupovinu s nepoznatom osobom. Kako navode iz policije, 50-godišnjaka je tijekom prepiske, nepoznata osoba navela da dostavi svoje osobne podatke i podatke s kartice tekućeg računa. 

Davor Božinović Dobili ste mail od ministra Božinovića u kojem vas optužuje za dječju pornografiju? Evo što napraviti

Nakon što je tražene podatke dostavio, primijetio je da mu nedostaje novac na računu te prijevaru prijavio policiji. 

Iz policije ponavljaju da građani prilikom komunikacije s nepoznatim osobama ne dijele niti otkrivaju osobne podatke, kao ni podatke o bankovnim računima. 

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu,
ponavljaju iz policije. 

Računalna sigurnost, ilustracija I policiji dozlogrdilo: Zbog sve učestalijih računalnih prijevara pokreću kampanju "SafetyNet - Bitka za sigurnost"

S obzirom na to da je broj takvih slučajeva u porastu, iz policije pozivaju na dodatan oprez. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti