Dobili ste mail od ministra Božinovića u kojem vas optužuje za dječju pornografiju? Evo što napraviti

Ovo nije prvi put da je u lažnim porukama, kao sredstvo zastrašivanja korišteno ime hrvatske policije i visokih dužnosnika iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Martina Čizmić | 19.04.2023. / 15:47

Davor Božinović
Davor Božinović (Foto: DNEVNIK.hr)

 Ravnateljstvo policije upozorilo je kako su se pojavile e-mail poruke, koji se sastoje od lažnog upozorenja ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova – PU zagrebačke s lažnim potpisom ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića.

U navedenoj poruci se korisnika upozorava na posjedovanje dokaza o posjećivanju internet stranica na štetu maloljetnika.

Primjer lažne poruke (Foto: MUP)

Obavještavamo građane kako se radi o tzv. „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati. Naime, radi se o niskoj razini kibernetičke opasnosti i u konkretnom slučaju cilj je počinitelja, koji se najčešće nalaze izvan Europske unije, da u daljnjoj komunikaciji putem elektroničke pošte navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inozemstvu, upozorili su iz policije. 

"Phishing" je oblik internetske prijevare u kojoj se od "žrtve", lažnim predstavljanjem, lažnim poveznicama ili porukama, dobiti osobne ili financijske podatke, a glavni je cilj stjecanje što veće materijalne koristi. 

Vodič kako prepoznati phishing poruke Vodič kako prepoznati phishing poruke (Foto: CRET)

Podsjetimo, ovo nije prvi put da je u lažnim porukama, kao sredstvo zastrašivanja korišteno ime hrvatske policije i visokih dužnosnika iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti