I policiji dozlogrdilo: Zbog sve učestalijih računalnih prijevara pokreću kampanju "SafetyNet - Bitka za sigurnost"

Iz policije još jednom pozivaju građane na oprez i ponavljaju da za primanje uplata na račun nije potrebno otkrivati CVV broj ili rok trajanja kartice.

Martina Čizmić | 06.03.2023. / 13:34

Računalna sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet - Bitka za sigurnost. Radi se o kampanji kojom se građane želi informirati, ali i educirati o raznim vrstama računalnih prijevara kako bi se smanjio broj ljudi koji na njih nasjedaju.

Naime, kako su istaknuli, u 2022. godini jedan od najčešćih oblika računalne prijevare bio je phishing, odnosno prijevara kojom se pokušava doći do osobnih i financijskih informacija žrtve kako bi joj se nanijela što veća financijska šteta.

Lažni mail Ne nasjedajte na prevaru: Sustav e-građani koristi se za novu phishing kampanju s uporabom QR koda

Internetska prijevara, ilustracija Nevjerojatan rast prevarantskih e-mailova u Hrvatskoj u 2022. godini: Glavni im je cilj ukrasti vam što više novca

Jedna takva prijevara prijavljena je i ovih dana kad je 39-godišnjak preko oglasnika stavio na prodaju artikl, nakon čega mu se za kupnju javila nepoznata osoba. Ona mu je uputila link u kojem je tražila da upiše podatke s kartice zbog uplate, što je oštećeni i učinio, a nakon toga mu je s računa skinut iznos viši od tisuću eura. 

Napominjemo da je ovakav oblik računalne prijevare u protekloj godini bio najčešći, dakle radi se o phishing prijevarama, a najčešće žrtve bile su osobe koje su oglašavale prodaju svojih predmeta na internetskim oglasnicima. Prevaranti bi u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor o kupnji i dostavi predmeta koji se prodaje. Sa svojim žrtvama uspostavljali bi kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. U razgovoru bi uputili prodavatelja, odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa. Stvarni je cilj prevaranata prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi je naziv CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese, postaju vidljivi počinitelju, a on ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internetsko bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. Prilikom uplate na račun potrebni su podaci IBAN broj računa, dok su za isplate s računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri, pojašnjavaju iz policije.

SafetyNet-Bitka za sigurnost (Foto: PU splitsko-dalmatinska)

Naglašavaju kako za primanje uplate na račun nisu potrebni nikakvi dodatni osobni podaci osim imena i prezimena vlasnika računa i broja IBAN-a. Sve ostalo, poput CVV broja ili roka trajanja kartice, može se iskoristiti za krađu sredstava s računa. 

Također, građani ne bi smjeli nepoznatim osobama slati preslike kartica ili osobnih dokumenata jer to nije potrebno za primanje uplate na račun, a može se iskoristiti za krađu identiteta ili stvaranje financijske štete. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti