Htio jeftino kupiti pametni telefon pa ostao bez puno više no što je bio spreman platiti

Iako je dogovorio kupovinu telefona putem poznatog internetskog oglasnika, 25-godišnjak je napravio kardinalnu pogrešku.

Martina Čizmić | 11.07.2023. / 11:22

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prijevare na internetu sve su češće pa policija sve češće ponavlja građanima da budu oprezni te da, ako je nešto previše jeftino, odmah posumnjaju na prijevaru. 

No, slučaj koji dolazi iz Dubrovnika pokazuje kako građani još uvijek nisu naučili da prilikom trgovanja na internetu moraju biti posebno oprezni. 

Policijska postaja Dubrovnik zaprimila je prijavu 25-godišnjaka, koji je zbog računalne prijevare oštećen za gotovo 900 eura. 

Kako navode, oštećeni je u svojoj prijavio naveo da je, putem poznatog internetskog oglašivača, pronašao mobilni uređaj Apple iPhone 14 Pro Max koji se nudio na prodaju za iznos od 650 eura.

Putem chat usluge navedene stranice kontaktirao je prodavatelja i dogovorio kupnju, a plaćanje je dogovorio putem payprotect značajke, te na upit prodavatelja dao broj svog mobitela kako bi mogao prihvatiti ponudu.

Gubitak novca, ilustracija Nakon niza internetskih prijevara policija podsjeća građane da ne dijele podatke s bankovnih kartica

Sve do tog trenutka, proces kupovine odnosno prodaje bio je zaštićen. Međutim, 25-godišnjak je napravio kardinalnu pogrešku. 

Kako ističu iz policije, dobio je SMS poruku na svoj mobilni uređaj u kojoj se navodi da treba odraditi plaćanje putem poveznice. Nju je otvorio i unio tražene podatke, odnosno svoje osobne podatke, podatke svoje bankovne kartice i zaštitni kod kartice tzv. CCV.

Nakon što je potvrdio uplatu, pokazala mu se greška kao da uopće nije potvrdio plaćanje, a kada je pokušao kontaktirati prodavatelja on mu se više nije javljao, a oglas je bio obrisan.

Provjerivši svoj bankovni račun uvidio je da mu s računa nedostaje iznos od 550 eura. Potom je ponovno na svoj mobilni uređaj dobio SMS poruku s poveznicom koja je otvorila stranicu koja je izgledala kao stranica gore spomenutog internetskog oglašivača, gdje su mu se ispričali zbog pogreške te ponovno tražili da unese svoje osobne i bankovne podatke što je i učinio.

Ponovnim pregledom svog bankovnog računa primijetio je kako mu je s računa skinuto još 345 eura, kada je shvatio da je u pitanju prevara i cijeli je slučaj prijavio policiji.

Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je za to kazneno djelo osumnjičila 49-godišnjaka, državljanina Latvije. 

Iz policije ponovno upozoravaju građane da ne dijele osobne financijske podatke ni sa kime (pogotovo ne putem sumnjivih poveznica koje im stižu putem SMS poruka). 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti