RECENZIJA: Samsung Galaxy S9 - uređaj s izvrsnom kamerom za one koji žele probuditi umjetnika u sebi

Imali smo priliku isprobati Samsungov S9, telefon koji su prozvali najvećim konkurentom iPhone-u.

Martina Čizmić | 20.05.2018. / 13:35

Galerija

Kada je Samsung S9 predstavljan, glavni je naglasak bio stavljen na kameru. Točnije, istaknuto je kako je u ovom uređaju kamera u središtu pozornosti, a pametni je telefon zapravo izgrađen oko same kamere.

I zaista. Moramo priznati da je kamera i mnošto mogućnosti koje dolazi s njom impresivna. No, isto tako istaknuti kako je za prosječnog korisnika ipak važnija izdržljivost baterije i mogućnost multitaskinga nego hoće li napraviti emoji s crvenom ili zelenom kosom.

S obzirom na to da smo o samim specifikacijama i mogućnostima uređaja već pisali prilikom njegovog predstavljanja javnosti, ovaj put smo se fokusirali na stvari koje su nam se tijekom testiranja činile zanimljive ili bitne za istaknuti.

Magnet za prašinu i otiske prstiju

Uređaj koji smo imali prilike testirati bio je Samsung Galaxy S9, s 5,8-inčinm Quad HD+ zakrivljenim Super AMOLED ekranom. S obzirom na veličinu od gotovo 15 centimetara (14,7 da budemo precizni) i gotovo 7 centimetara (6,87), možemo reći da je uređaj teže držati u rukama ako su vam šake manje.

Glatka prednja i stražnja izgledaju impresivno, no nevjerojatnom brzinom privlače prašinu i otiske prstiju. Stoga ćete se često uhvatiti kako brišete ekran o hlače, majicu ili bilo koju tkaninu koja vam je pri ruci.

Samsung Galaxy S9 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Vidljivost je dobra čak i po najjačem suncu, a unatoč postavkama za najveću svjetlinu ekrana, stalnom tipkanju te uključenom WiFi-u, baterija, jačine 3000 mAh, nam je bez problema izdržala cijeli dan. Što se punjenja same baterije tiče, u sat i pol napunila se od manje od 20 posto do 100 posto kapaciteta. Kako S9 podržava i bežično punjenje, prevelike brige oko toga imate li napunjenu bateriju ili gdje vam je žica od punjača, zapravo ne bi trebali imati. S9 podržava i brzo punjenje s QC 2.0 pa ćete kratkim punjenjem od pola sata moći obnoviti zalihe energije koje će vam dostajati za još nekoliko sati rada.

Samsung već nekoliko godina svojim korisnicima nudi mogućnost nekoliko razina štednje energije kroz "power saving mode". S9 ima mogućnost maksimalnog smanjenja performansi u svrhu što duljeg korištenja. Tako gotovo puna baterija, koja bi prema Samsungu trebala uz normalno korištenje trajati 55 sati (nešto više od dva dana), uz maksimalnu štednju može trajati i do 171 sat (sedam dana) što bi moglo dobro doći ako ste negdje na odmoru i izgubili ili zaboravili punjač.

Samsung Galaxy S9 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Inačica koju smo mi imali na testu koristila je Android 8.0 operativni sustav s 9.0 verzijom Samsung Experience.

Posebno su nam se svidjele upravo opcije iz Samsung Experience, točnije mogućnost održavanja uređaja (Device maintenance) koje korisniku pokazuju na jednom mjestu status njegovog uređaja, koliko je uređaj zaštićen te koliko su dobro postavljene postavke koje reguliraju njegov rad.

Upravo kroz Samsung Experience korisnici mogu korigirati performanse uređaja ovisno o tome što žele raditi. Tako mogu odabrati između optimiziranog načina rada (za svakodnevnu uporabu), načina za igranje (koji će više energije uložiti u grafiku), načina za zabavu (koji će pojačati zvuk i boje na ekranu za još bolje gledanje videa i slušanje glazbe) te načina za zahtjevne korisnike (koji će izvući maksimum).

Također, zanimljiva je opcija testiranja hardvera koja u nekoliko minuta može detektirati probleme u samom uređaju i savjetovati korisnika što i kako treba poduzeti. Test provjerava radi li baterija, bežična mreža, senzori, ekran, gumbi, vibracija, mikrofon, SIM kartica, kamera i drugi senzori.

Samsung Galaxy S9 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Probudite umjetnika u sebi

Kako je kamera "najvažniji" dio S9, valjalo bi nešto vremena posvetiti i njoj.

Radi se o dvije kamere - stražnjoj Super Speed Dual Pixel 12MP AF sensor sa OIS (F1.5/F2.4) i prednjoj 8MP AF (F1.7).

Samsung je poseban naglasak stavio na mnošto mogućnosti koje korisnik može koristiti prilikom snimanja fotografija i videa. Tako je novost mogućnost snimanja Super Slow-mo video zapisa. Prilikom uključivanja Super Slow-mo načina snimanja, na ekranu se pojavljuje žuti kvadrat, a Slow-mo se aktivira kad uređaj detektira pokret u tom kvadratu. Ono što smo primijetili je da je potrebno da se predmet ili osoba kreće prilično brzo kako bi se taj način snimanja aktivira. Želite li snimiti mačka ili psa kako lagano mašu repom, nećete imati sreće. Sličan je problem i ako snimate u uvjetima smanjene osvjetljenosti, kad je senzorima teško razaznati pokret.

No, kad uspijete snimiti Super Slow-mo video možete ga dodatno doraditi s 35 ponuđenih filtera i dodataka, dodati pozadinsku glazbu ili dio videa pretvoriti u GIF.

Za one koji vole snimati selfije, AR Emoji je izvrstan dodatak jer će od njihovog selfija napraviti personalizirani emoji koji je moguće slati i korisnicima koji nemaju S9. Jednom stvoren AR Emoji moguće je koristiti i tijekom snimanja videa pa se na ekranu neće pojaviti korisnik već njegov emoji. 

Tu su još i već uobičajeni različiti animirani dodaci za snimanje fotografija na kojima osobe imaju zečje ili mačje uši, dodatne natpise ili ostale dodatke, a koje se mogu često vidjeti na društvenim mrežama.

Samsung Galaxy S9 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Konačna presuda

Trebate li uređaj koji će moći snimati kvalitetne video zapise i fotografije, a koje odmah na uređaju možete obrađivati i objavljivati, dok su vam mogućnosti telefona manje ili jednako bitne, onda je ovo uređaj za vas.

Bez obzira koji uređaj imate trenutno, trebati će vam nekoliko dana da otkrijete sve mogućnosti koje S9 nudi i prilagodite ga svojim potrebama, željama i mogućnosti.

Ono što bismo mi toplo preporučili je i kupovina zaštitne maske i zaštitne folije za ekran kako biste spriječili da vam uređaj isklizne iz ruke, ali i olakšali držanje prilikom snimanja videa i fotografija. Također, maska će zaštititi stražnju stranu uređaja od prljavštine i otisaka prstiju, ali i eventualnih pukotina ako vam ispadne (što i nije tako nemoguće zbog veličine i glatke površine).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti