Riječki kirurzi ugradili prvi stimulator sakralnog živca u Hrvatskoj

Ugradnja SNS-a se već godinama provodi u najboljim svjetskim zdravstvenim centrima za liječenje inkontinencije mokraće i stolice.

Hina | 20.10.2023. / 10:49

Operacija (Foto: Getty Images)

 Na Zavodu za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka prvi put u Hrvatskoj i široj regiji izveden je zahvat ugradnje stimulatora sakralnog živca (Sacral Nerve Stimulation – SNS) za fekalnu inkontinenciju, izvijestio je KBC u petak.

Elektrostimulacija, odnosno sakralna neurostimulacija može se primijeniti na vrlo specifičnim bolesnicima, kod kojih konzervativne metode liječenja fekalne inkontinencije nisu bile uspješne. O potrebi takvog liječenja odlučuje multidisciplinarni tim stručnjaka, u kojem su gastroenterolog, digestivni kirurzi, radiolog i stoma-terapeut.

Bolesnici kojima se ugrađuje stimulator sakralnog živca prvo prolaze testnu fazu, kad im se ugrađuje elektroda koja se spaja na vanjski stimulator, kako bi se vidjelo hoće li se stanje poboljšati. Ako je testna faza pokazala opravdanost, u drugoj fazi se ugrađuje trajni elektrostimulator potkožno u glutealnom području.

Pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju Marko Zelić izjavio je da se na taj način liječi specifična skupina bolesnika, pružajući im šansu za povratak normalnom životu.

Prethodne su studije utvrdile da je ugradnja SNS-a vrlo isplativa u liječenju navedenih zdravstvenih poremećaja. Kod tih pacijenata smanjuje se broj liječničkih kontrola, radioloških obrada, posjeta hitnoj službi, broj hospitalizacija i operativnih zahvata, što se može odraziti na godišnje uštede i značajnu redukciju troškova zdravstvenog sustava, naveo je Zelić.

Ugradnja SNS-a se već godinama provodi u najboljim svjetskim zdravstvenim centrima za liječenje inkontinencije mokraće i stolice, pa se riječki KBC uvođenjem tog postupka svrstava među napredne medicinske ustanove.

Zavod za digestivnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka na širem je geografskom prostoru jedan od rijetkih centara koji se bavi aktivnim liječenjem funkcionalnih poremećaja. Budući da Zavod ima status Referentnog centra ministarstva zdravstva za minimalno invazivnu kirurgiju kolona, rektuma i anorektalne regije, uvođenje novog postupka logičan je slijed razvijanja visokospecijaliziranog centra izvrsnosti, ocijenio je ravnatelj KBC-a Alen Ružić.

U četvrtak su na odjelima digestivne kirurgije riječke bolnice u jednom su danu ugrađena dva želučana pacemakera, odnosno elektrostimulatora za gastroparezu i prvi puta tri elektrostimulatora za sakralnu modulaciju. Zahvate je izveo tim na čelu s pročelnikom Markom Zelićem i liječnicima Damirom Karlovićem i Dorijanom Kršulom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti