Roboti će preuzeti poslove srednje klase, smatra tako ministar sveučilišta i znanosti u Velikoj Britaniji

David Willetts nedavno je objavio novu rundu investicija od 52 milijuna funti, novac koji će se potrošiti na usavršavanje posebnih vještina za zaposlenike s bazom u znanosti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 10.07.2014. / 15:38

Roboti će preuzeti poslove srednje klase, smatra tako ministar sveučilišta i znanosti u Velikoj Britaniji

David Willetts nedavno je objavio novu rundu investicija od 52 milijuna funti, novac koji će se potrošiti na usavršavanje posebnih vještina  za zaposlenike s bazom u znanosti. 

Willetts smatra kako roboti neće preuzeti poslove kao što su primjerice kuhanje čaja za starije osobe ili druge jednostavne poslove, već one srednje klase, posao koji danas objavljuju računovođe ili učitelji.  

“Vi intuitivno smatrate da je veći izazov pobjediti velikog majstora šaha, no u ovom svijetu, dati šalicu čaja starijoj osobe je daleko veći izazov u svijetu IT robotike nego igrati šah.” 

Ono što danas smatramo sofisticiranim radom mozga je zapravo rutina koja se vrlo lako može zamijeniti sustavom, ističe Willetts te dodaje kako će u područjima poput računovodstva biti vrlo značajnijih promjena. 

Razvoj IT-a znači i velike promjene u edukciji s automatskim sustavima koji već sada preuzimaju ocjenjivanje testova čak i eseja. “Stručna praktična nastava, kao što je primjerice stomatologija, učit će se kroz igru putem virtualnih tečajeva koji će biti dovoljno realni da će se moći računati kao pravi trening.” 

Iako će napredak u tehnologiji drastično promijeniti vrstu posao koji obavljamo, ljudi ne trebaju pasti u zabludu da će biti manje posla kako će se sve mijenjati. 

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje kako tri od deset Britanaca smatra da će se njih zamijeniti robotima u bliskoj budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti