Malo drugačije ratovanje: Umjesto društvenim mrežama, šire propagandu putem Minecrafta i Robloxa

Iako su se gamerske kompanije povukle iz Rusije, ljubitelji videoigara ipak su pronašli način kako uživati u omiljenim naslovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.08.2023. / 15:00

Gamer (Foto: Getty Images)

Ratovanje odavno nije ograničeno samo na događaje na prvoj liniji bojišta, već je sve češće u prvom planu i online ratovanje. Pri tome nije riječ samo o nekakvim kibernetičkim napadima, špijuniranjima i slično, već države pronalaze različite načine na koje mogu iskoristiti internet i kibernetički prostor.

Slika nije dostupna Neke od najtežih oblika računalnog kriminaliteta u Hrvatskoj posljednjih godina počinili su maloljetnici

Jedan od tih načina jest i širenje propagande putem videoigara, što je u posljednje vrijeme taktika koju primjenjuje Rusija. Još u travnju predsjednik Microsofta Brad Smith rekao je kako je sigurnosna analiza ekipe iz njegove tvrtke identificirala ruske agente koji putem gamerskih zajednica pokušavaju dijeliti informacije. Pri tome je posebno istaknuo kanale vezane uz Minecraft na Discordu putem kojih se šire lažne vijesti i propaganda vezana uz Ukrajinu i rusko-ukrajinski rat.

Također, unutar samog Minecrafta šire se ruske ideje s kojima se pokušava opravdati njihov napad na susjednu zemlju, a unutar igre ruski gameri proslavili su i svoj praznik Dan Rusije. Rusi, kao i drugi gameri koji podržavaju Putina čak su unutar ove igre pokušali rekonstruirati bitku s početka ove godine u kojoj su ruski vojnici zauzeli grad Soledar. Osim unutar Minecrafta, Rusi svoju propagandu šire i unutar Robloxa, gamerske platforme koja je najpopularnija među mlađim gamerima.

Iako su se nakon početka rata Microsoft i druge kompanije sa zapada, uključujući naravno i gamerske kompanije povukle s ruskog tržišta, gameri su ipak pronašli načine na koje mogu igrati popularne igre. Prema nekim informacijama čak skoro 70 posto gamera ove je godine igralo barem jednu piratsku igru, a više od 50 posto njih kaže da ove godine igraju više piratskih igara u odnosu na godinu ranije.

Slika nije dostupna Povećan broj kibernetičkih napada na hrvatsku infrastrukturu: Dobar dio napada dolazi i iz Rusije

Osim širenja propagande kroz igre, u ovom se ratu koristi i gamerski hardver. Naime, prije nekoliko mjeseci ukrajinska je vojska prikazala kako se popularna dlanovna gamerska konzola Steam Deck može iskoristiti za upravljanje oružjem.

Izvor: Tech Spot

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti