Promjena taktike: Rusi su posložili svoje snage pa ukrajinski dronovi više nisu tako učinkoviti

Rusija je izvukla lekciju iz poniženja koje su joj nanijele bespilotne letjelice u prvim mjesecima invazije na Ukrajinu.

Branimir Vorša | 04.07.2022. / 09:24

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 (Foto: Afp)

U prvim danima rata u Ukrajini, dronovi su bili neočekivani izvor pobjede protiv ruskih snaga. Priče o uspjehu ukrajinskih dronova dominirale su vijestima, prikazivale su se na više videoisječaka široko distribuiranih na društvenim mrežama i pokazivale su kako ukrajinske bespilotne letjelice desetkuju kaotično rusko napredovanje.

Ukrajinske ad hoc bespilotne letjelice, od malih potrošačkih bespilotnih letjelica koje se obično koriste za nadzor do vojnih turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, zaslužne su za uništavanje Putinovih tenkova i oklopa.

Slika nije dostupna Ovo je priča o ukrajinskim operaterima dronova koji su zaustavili ruski vojni konvoj dug 60 kilometara: "Mi smo poput košnice pčela"

No, Rusija je izvukla lekciju iz poniženja koje su joj nanijele bespilotne letjelice u prvim mjesecima invazije, piše Business Insider. Stručnjaci su za navedeni portal rekli da ukrajinski dronovi postaju sve neučinkovitiji, jer je Rusija poboljšala svoje obrambene sustave te ih obara i ometa.

Ono što se sada događa jest da su rusko elektroničko ratovanje i protuzračna obrana postali bolje organizirani i bolje raspoređeni u usporedbi s prethodnim mjesecima rata, ističe Samuel Bendett, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sustave, u američkom Centru za pomorsku analizu..

Ruske snage koriste radare za rano upozoravanje kako bi identificirale dronove i sustave elektroničkog ratovanja kako bi ometale i ometale njihovu komunikaciju, dodao je. Također koriste razna oružja poput strojnica i protuzračnih obrambenih sustava, poput raketnog sustava Tor, za obaranje ukrajinskih dronova.

Nedavna snimka ruskog ministarstva obrane tvrdi da prikazuje sustav za elektroničko ratovanje Krasukha-S4 u akciji, uništavajući ukrajinski dron.

Bespilotna letjelica Američke tvrtke i startupovi masovno doniraju i prodaju komercijalne dronove Ukrajini, nakon što je Ukrajina prozvala DJI za narušavanje svoje obrane

Prema Marku Cancianu, analitičaru Centra za strateške i međunarodne studije, Ukrajina je prije bila u mogućnosti tako učinkovito koristiti bespilotne letjelice, jer Rusija nije organizirala svoje obrambene sustave.

Dronovi su mogli odigrati takvu ulogu jer su Rusi sporo postavili sustav protuzračne obrane. Sporo su uspostavili operaciju kombiniranog naoružanja (oklop, pješaštvo, topništvo, izviđanje, inženjerija, protuzračna obrana) koju je zahtijevala njihova doktrina, smatra Cancian.

Rusija je otad bolje organizirala i pozicionirala svoju kopnenu protuzračnu obranu u Donbas regiji, gdje se u međuvremenu pomaknulo težište rata. Ukrajinske snage sada ograničavaju svoju upotrebu dronova, jer ih ruske trupe lakše presreću, a gubitak dronova može biti skup.

Dok dronovi za jednokratnu upotrebu kao što su Switchblade i Phoenix Ghost koštaju nekoliko tisuća dolara svaki, TB2 dronovi mogu koštati negdje između 1-2 milijuna dolara svaki.

Ukrajina je dobila oko 50 TB2 bespilotnih letjelica od turskog proizvođača Baykara, od početka ruske invazije. Iako su ti dronovi bili nemilosrdno učinkoviti u prvim danima rata, Rusija ih je počela obarati, a ukrajinska vojska sad smanjuje njihovu upotrebu.

MQ-1C Grey Eagle SAD Ukrajini namjeravaju prodati i svoje ubojite vojne dronove MQ-1C Grey Eagle

Nedavno su se pojavila i izvješća da SAD planira prodati Ukrajini američke bespilotne letjelice General Atomics MQ-1C Gray Eagle, koje imaju veće mogućnosti od TB2.

Međutim, dva neimenovana pilota ukrajinskog ratnog zrakoplovstva izjavila su za The War Zone da se ne zalažu za bespilotne letjelice zbog njihove visoke cijene od 10 milijuna dolara po komadu, jer će vjerojatno biti oborene već u prvoj misiji.

Prema Cancianu, ruska protuzračna obrana je gotovo u potpunosti kratkog dometa, a rakete srednjeg dometa i bespilotne letjelice posebno su ranjive, jer lete nisko i sporo. Ukrajinski piloti s kojima sam razgovarao kažu da je zbog toga uloga dronova sada ograničena, rekao je.

Umjesto toga, ukrajinske snage zagovarale su moderne borbene zrakoplove svojih zapadnih saveznika.

Dok ukrajinske bespilotne letjelice postaju sve manje učinkovite u ovoj fazi rata, Rusija upravlja s isto toliko, ako ne i više svojih bespilotnih letjelica, posebno za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije, rekao je Bendett. Ne možemo vidjeti ruske bespilotne letjelice, ali oni mogu vidjeti nas. Jedino što možemo učiniti je sakriti se, rekao je za Sunday Times jedan ukrajinski vojnik.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti