SAD Ukrajini namjeravaju prodati i svoje ubojite vojne dronove MQ-1C Grey Eagle

S naprednim američkim vojnim dronovima, Ukrajina bi itekako ojačala svoje zračne sposobnosti u obrani protiv ruske invazije.

Branimir Vorša | 02.06.2022. / 15:44

MQ-1C Grey Eagle
MQ-1C Grey Eagle (Foto: Afp)

Iako je odobrila još 700 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, Bidenova administracija također planira prodati bespilotne letjelice MQ-1C Grey Eagle Ukrajini, za napad na ruske snage, navodi Reuters. Američki predsjednik će vjerojatno obavijestiti Kongres o predloženoj prodaji u roku od nekoliko dana nakon čega će uslijediti javna objava, stoji u izvješću Reutersa.

IRIS-T SLM Ukrajina će dobiti dosad najnapredniji protuzračni sustav IRIS-T SLM - iz Njemačke

Ukrajina je značajno koristila bespilotne letjelice, ponajviše turski Bayraktar TB2, kao i manje naoružane i nenaoružane dronove, protiv ruskih snaga, otkako je Rusija u veljači napala tu zemlju.

Međutim, uvođenje MQ-1C Grey Eagle bi Ukrajini dalo visoko izdržljiv bespilotni sustav sa sposobnostima koje premašuju one turskog TB2. MQ-1C može nositi snažne unutarnje senzore, kao i vanjske sustave, poput radara i sustava za elektroničko ratovanje. Ono što je najvažnije, Grey Eagle može nositi do četiri AGM-114 Hellfire projektila zrak-zemlja. TB-2 obično nosi 48-kilogramske turske projektile MAM-L s otprilike polovicom težine Hellfire-a i koji teško pogađa cilj.

M142 HIMARS sustav VIDEO Ovo su višecjevni raketni sustavi koje Ukrajina toliko želi za borbu protiv ruske invazije

Proizveden od strane General Atomicsa, izdanak je vojnog drona MQ-1 Predator, a po performansama i sposobnostima se nalazi između tog drona i većeg MQ-9 Reapera. Ima raspon krila od 17 metara i bruto uzletnu težinu 1633 te 1905 kilograma, u konfiguraciji proširenog dometa. Leteći maksimalnom brzinom od 278 km/h, može doseći visinu od 7620 metara i ostati u zraku više od 27 sati.

Plan za prodaju Grey Eaglesa Ukrajini tjednima se razvijao u Pentagonu, prenosi Reuters. Izvoz američke tehnologije bespilotnih letjelica posebno je strogo reguliran i nije jasno pod kojim uvjetima bi se dogodio prijenos MQ-1C u Ukrajinu u ovim izvanrednim okolnostima.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti