Ukrajina će dobiti dosad najnapredniji protuzračni sustav IRIS-T SLM - iz Njemačke

Njemačka je odlučila Ukrajini poslati dosad najmoderniji protuzračni sustav, kao i vlastite višecjevne raketne bacače.

Branimir Vorša | 02.06.2022. / 12:52

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM (Foto: diehl.com)

Njemačka će Ukrajini poslati napredne raketne sustave zemlja-zrak IRIS-T SLM, kao i raketne bacače i radare za praćenje za otkrivanje neprijateljskih haubica, minobacača i topništva, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Vlada je odlučila isporučiti sustav IRIS-T, najmoderniji sustav protuzračne obrane koji Njemačka ima, rekao je Scholz u govoru u njemačkom parlamentu, prema prijevodu njemačkog portala Deutsche Welle (DW). To će ukrajinskoj vladi omogućiti obranu čitavih gradova od ruskih raketnih napada.

Slika nije dostupna Vrlo ubojite strelice: Ukrajinske snage uvode u uporabu praktički nepogrešiv britanski prijenosni protuzračni raketni sustav

Proizvođač Diehl Defense kaže da vođeni projektil IRIS-T SLM može pogoditi ciljeve udaljene do 40 kilometara i na visinama višim od 19 kilometara. To bi dodalo prijeko potrebne sposobnosti zastarjelom arsenalu protuzračne obrane iz sovjetske ere, koji je Ukrajina već iskoristila s velikim učinkom kako bi spriječila Rusiju da postigne zračnu nadmoć.

Iako su ovi sustavi prilično napredni i pružaju vrlo fleksibilnu sposobnost protuzračne obrane do srednjih dometa, ovisno o varijanti, oni su u ograničenoj opskrbi. Nije jasno koliko bi jedinica bilo dostupno za slanje i hoće li te jedinice biti preusmjerene iz postojeće narudžbe, poput one iz Egipta, ili ne.

Potrajat će neko vrijeme, mjeseci, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zastupnicima u njemačkom Bundestagu, prema Reutersu, dodajući da je sustav, koji je napravio proizvođač oružja Diehl, doista u početku bio namijenjen "drugoj zemlji".

Slika nije dostupna Njemačka želi kupiti napredni protuzračni raketni sustav za obranu od Rusije, šuška se o izraelskom Arrow 3

Bez obzira na to, obećanje IRIS-T SLM Ukrajini značilo bi najnapredniji raketni sustav zemlja-zrak do sada upućen u zemlju.

Scholz je također obećao isporučiti najsuvremenije radarske sustave koji mogu locirati neprijateljske minobacače i topništvo. Ovo je odluka koju smo donijeli i koja će osigurati sigurnost Ukrajine najmodernijim oružjem.

Osim toga, Scholz je rekao da će Berlin poslati višecjevne raketne bacače u Ukrajinu u bliskoj suradnji sa Sjedinjenim Državama, navodi DW.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da se ovi sustavi neće koristiti za gađanje ruskog teritorija. Njemačka agencija DPA izvijestila je da Berlin planira poslati četiri lansera u Ukrajinu, a SAD obučava ukrajinske vojnike da koriste te sustave, izvijestio je DW u srijedu ujutro.

DW nije precizirao o kojim je radarskim ili lanserskim sustavima Scholz govorio.

Međutim, njemačka novinska agencija Tagesspiegel izvijestila je u srijedu da će Njemačka poslati Ukrajini četiri višecjevna raketna bacača MARS II iz grupe za naoružanje Krauss-Maffei-Wegmann, iz vlastitih zaliha.

Slika nije dostupna Provjerili smo čime zapravo raspolaže hrvatska protuzračna obrana

Prema Krauss-Maffei-Wegmannu (KMW), MARS II sustav može ispaliti razne projektile, s maksimalnim borbenim dometom od oko 67 kilometara. Osim nevođenih raketa, sustav može ispaljivati i dvije vrste navođenih raketa. Riječ je o istim vođenim raketama M30 i M31 koje koriste američki HIMARS i MLRS sustavi. MARS i nadograđeni MARS II su njemačke specifične verzije američkog M270 višestrukog raketnog sustava (MLRS).

Kao i američki M270, sustav MARS II sastoji se od lansera raketa na gusjenicama koji se može puniti s do 12 raketa istovremeno.

Vremenski okvir za dostavu tih njemačkih sustava Ukrajini zasad nije poznat.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti