Njemačka želi kupiti napredni protuzračni raketni sustav za obranu od Rusije, šuška se o izraelskom Arrow 3

Invazija Rusije na Ukrajinu je, izgleda, potakla Njemačku na sveobuhvatno ulaganje u vlastitu vojsku i obrambene sposobnosti.

Branimir Vorša | 28.03.2022. / 11:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka razmatra kupnju sustava proturaketne obrane kako bi se zaštitila od potencijalnog napada iz Rusije, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Ovo je svakako jedno od pitanja o kojima razgovaramo, i to s dobrim razlogom, rekao je za javnu radioteleviziju ARD upitan bi li Njemačka mogla kupiti obrambeni sustav poput izraelskog protuzračnog sustava Iron Dome.

Ipak, Scholz nije precizirao o kakvom sustavu Berlin razmišlja.

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte snimku u kojoj ruski piloti helikoptere koriste kao leteće VBR-ove

Moramo biti svjesni da imamo susjeda koji je spreman upotrijebiti nasilje kako bi ostvario svoje interese, pojasnio je njemački kancelar u odgovoru na pitanje želi li Njemačka nabaviti sustav proturaketne obrane većeg dometa od svojih postojećih baterija Patriot.

List Bild am Sonntag ranije je izvijestio da je proturaketni obrambeni štit za cijeli teritorij Njemačke bila jedna od tema o kojoj se Scholz sastao s Eberhardom Zornom, njemačkim načelnikom obrane.

Točnije, govorilo se o mogućoj nabavi izraelskog sustava hipersoničnog protubalističkog raketnog sustava "Arrow 3", navodi list. Ministarstvo obrane odbilo je komentirati to izvješće. Ni izraelsko ministarstvo obrane nije imalo neposredan komentar na upit o tome.

Andreas Schwarz, zastupnik Scholzovih socijaldemokrata u njemačkom parlamentu, rekao je za novine da takav sustav ima smisla.

Moramo se bolje zaštititi od prijetnje iz Rusije. Za to nam je brzo potreban proturaketni obrambeni štit za cijelu Njemačku. Izraelski sustav Arrow 3 je dobro rješenje, rekao je.

U značajnom govoru nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače Scholz je najavio da će Njemačka oštro povećati svoju potrošnju na obranu na više od dva posto svoje gospodarske proizvodnje i uložiti 100 milijardi eura u obranu.

Moskva kaže da ciljevi onoga što Putin naziva "posebnom vojnom operacijom" uključuju demilitarizaciju i "denacifikaciju" svog susjeda. Ukrajina i njezini zapadni saveznici to nazivaju izgovorom za ničim izazvanu invaziju.

Slika nije dostupna Ruska vojska objavila zastrašujuće snimke lansiranja 11 projektila iz dva razorna raketna sustava na Ukrajinu

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, čelnica njemačkog parlamentarnog odbora za obranu, rekla je da bi Njemačka trebala razmotriti različite opcije za obranu od raketa, uključujući i balističke rakete visokog leta koje ulaze u svemir tijekom dijela svog leta.

Izrael proizvodi takav sustav i ima smisla ne samo razmotriti različite scenarije već i potencijalno ga kupiti što je prije moguće, rekla je za njemačku televiziju Welt.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti