Ruska vojska objavila zastrašujuće snimke lansiranja 11 projektila iz dva razorna raketna sustava na Ukrajinu

Ruska vojska objavila je prve službene snimke korištenja krstarećih projektila Kalibr i obalnog raketnog sustava Bastion u Ukrajini. Na videima je prikazano lansiranje ukupno 11 projektila.

Branimir Vorša | 23.03.2022. / 12:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ministarstvo obrane Rusije prvi put je pokazalo kako brod ruske mornarice istovremeno s osam krstarećih raketa Kalibr napada infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, a objavilo je i snimku udara baterijama obalnog raketnog sustava Bastion.

Na prvoj snimci, koju prenosi ruska agencija Tass, vidi se kako se osam krstarećih projektila brodskog raketnog sustava Kalibr uzastopno lansira s ruskog ratnog broda na moru.

Slika nije dostupna Ukrajina od Amerikanaca dobiva 100 samoubilačkih dronova Switchblade

Drugi video, koji možete vidjeti niže, prikazuje lansiranje tri projektila obalnog kompleksa Bastion prema ukrajinskim položajima.

Raketni sustav Kalibr projektirao je i proizveo ekaterinburški projektni biro Novator. Prema otvorenim izvorima, maksimalni domet te krstareće rakete 3M-14, koja leti podzvučnim brzinama, doseže oko 2000 kilometara. Za brodove je razvijena varijanta kompleksa Kalibr-NK.

Rakete Kalibr korištene su u 13 navrata i tijekom ruske intervencije u Siriji. Prema podacima ruskog ministarstva obrane, na terorističke ciljeve u Siriji ispaljeno je ukupno najmanje 99 tih krstarećih raketa.

Specifikacije sustava Bastion

K-300P Bastion-P (NATO naziv SS-C-5 Stooge) je ruski mobilni raketni sustav priobalne obrane. Sustav je razvijen zajedno s bjeloruskom tvrtkom Tehnosoyuzproekt.

Glavna uloga sustava Bastion-P jest napad na brodove, uključujući borbene skupine nosača, konvoje i desantna plovila.

Slika nije dostupna Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Projektili sustava Bastion se mogu pripremiti za ispaljivanje u roku od pet minuta, a oba se ispaljuju u intervalima od dvije do pet sekundi. Mobilni lanser može ostati u aktivnom stanju pripravnosti tijekom razdoblja od tri do pet dana, ili do 30 dana u pratnji vozila potpore.

Projektil koji koristi Bastion-P jest P-800 Oniks, nadzvučni protubrodski projektil s bojnom glavom od 200–250 kilograma. Pri lansiranju koriste raketni pojačivač na kruto gorivo za početno ubrzanje, a zatim koriste ramjet pogon na tekuće gorivo za kontinuirano krstarenje brzinom dva i pol puta većom od brzine zvuka. Maksimalni domet Oniksa/Yakhonta varira između 120 i 300 kilometara.

Koristeći GLONASS u početnoj fazi leta i aktivno radarsko navođenje prilikom približavanja cilju, projektil može letjeti do visine od 14.000 metara prije nego što se spusti na visinu od pet metara u završnoj fazi prije udara u cilj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti