VIDEO Ovo su višecjevni raketni sustavi koje Ukrajina toliko želi za borbu protiv ruske invazije

MLRS može ispaliti 12 do 18 vođenih raketa za manje od minute i biti brzo postavljen, ispaljen i premješten na drugu poziciju prije nego što neprijateljsko topništvo točno odredi njegovu lokaciju.

Branimir Vorša | 01.06.2022. / 11:35

Galerija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tjednima je tražio od SAD-a da osigura sustave višecjevnih raketnih bacača (MLRS), tvrdeći da će to oružje većeg dometa ukrajinskim snagama dati mogućnost udaranja ruskih ciljeva s udaljenijih položaja i omogućiti im bolju obranu protiv ruskih baraža u istočnoj Ukrajini.

Unatoč tim molbama, Bidenova administracija kaže da još nije donesena odluka hoće li ili ne poslati te raketne sustave u Ukrajinu. Biden je, međutim, rekao da SAD neće poslati Ukrajini raketne sustave koji mogu napasti Rusiju. Kao razlog je naveo zabrinutost od eskalacije sukoba i uvlačenja NATO saveza u rat u Ukrajini.

Raketni sustav Brimstone u Ukrajini Ukrajina sad ima jedno od najnaprednijih oružja koje je ikad dobila i može ga rasporediti bilo gdje i na koji god način želi

Na ruskoj državnoj televiziji voditelji su rekli da bi SAD-ova isporuka MLRS-a Ukrajini predstavljala prelazak crvene linije.

Slanje dalekometnih raketnih sustava u Ukrajinu još je u razmatranju, rekla je u utorak tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Međutim, SAD neće slati rakete dugog dometa za upotrebu izvan bojnog polja u Ukrajini, dodala je.

U intenzivnoj topničkoj borbi na istoku Ukrajine ukrajinske snage koriste, među ostalim borbenim sustavima, haubice M777, koje su osigurale Sjedinjene Države. Ti topovi kalibra 155 mm imaju domet od oko 29 kilometara i njima upravlja najmanje pet članova posade, ali obično oko njih osam.

Višecjevni raketni sustavi koje je Ukrajina tražila mogli bi više nego udvostručiti taj domet ili ga čak proširiti dalje, ovisno o streljivu. Navođene MLRS rakete imaju domet od oko 69 kilometara i može ih ispaliti posada od tri osobe. Ostalo streljivo ima veći domet, kao što je Army Tactical Missile System (ATACMS) s dometom od oko 300 kilometara, ali SAD razmatra samo slanje sustava manjeg dometa, piše The Wall Street Journal.

MLRS može ispaliti 12 do 18 vođenih raketa za manje od minute i biti brzo postavljen, ispaljen i premješten na drugu poziciju prije nego što neprijateljsko topništvo može točno odrediti lokaciju posade.

Kompanija Lockheed Martin, proizvođač M270 MLRS-a, kaže da se vođene rakete mogu ispaliti iz MLRS lansera za praćenje ili iz lakšeg lansera na kotačima nazvanog M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Američki dužnosnici rekli su za The Wall Street Journal da će MLRS Ukrajini dati mogućnost gađanja ruskih ciljeva diljem regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

Slika nije dostupna Vrlo ubojite strelice: Ukrajinske snage uvode u uporabu praktički nepogrešiv britanski prijenosni protuzračni raketni sustav

Usred rasprava unutar Bidenove administracije o tome kako krenuti naprijed s paketima oružja za Ukrajinu, tajnik za tisak Pentagona John Kirby rekao je novinarima u petak da su Sjedinjene Države još uvijek predane pomoći im da uspiju na bojnom polju.

Način na koji smo pomogli Ukrajini da se obrani s vremenom se promijenio kako se borba s vremenom mijenjala, a mi ćemo biti predani tome sve dok Ukrajinci trebaju podršku, poručio je Kirby.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti