Ukrajina sad ima jedno od najnaprednijih oružja koje je ikad dobila i može ga rasporediti bilo gdje i na koji god način želi

Brimstone raketni sustav na kotačima mogao bi brzo postati glavna prijetnja ruskim snagama u Ukrajini, uništavajući ruski oklop na istoku i prijeteći ruskim brodovima koji se približavaju obali te zemlje na jugu.

Branimir Vorša | 13.05.2022. / 12:14

Raketni sustav Brimstone u Ukrajini
Raketni sustav Brimstone u Ukrajini (Foto: Youtube)

Društvenim mrežama počela je kružiti video snimka na kojoj navodno ukrajinske snage ispaljuju rakete Brimstone s kopna. To je prva snimka kopnenog lansiranja Brimstone projektila u Ukrajini, kao i prvi video ispaljivanja tih projektila iz improviziranog lansera instaliranog u stražnjem dijelu kamiona, piše The War Zone.

Iako su okolnosti vezane za navedeno lansiranje nejasne, postoje nagađanja koja upućuju na to da je riječ o mogućoj vježbi na neotkrivenoj lokaciji, dodaje navedeni portal.

Navedene napredne projektile Brimstone Ukrajini je donirala Velika Britanija, koja je još krajem travnja potvrdila da će Ukrajini isporučiti precizno navođene projektile Brimstone, što znači da je za cjelokupni razvoj i donaciju bilo potrebno samo nekoliko dana. U videu se prikazuje kako su projektili Brimstone ispaljeni i lansera montiranog na stražnji dio kamiona.

Projektili Brimstone, proizvedeni su od strane europskog konzorcija MBDA, a riječ je o kopnenom, površinskom i zračnom oružju, koje ima duljinu nešto manje od 1,8 metara i koji je težak oko 50 kilograma. Što je najvažnije, ima domet između 8 i 19 kilometara, pri čemu je donji kraj tog spektra najvjerojatniji za kopnenu i površinsku uporabu na moru, od kojih se potonja verzija projektila zove Sea Spear.

ELEEK Atom električni motocikl Ukrajinski zapovjednik želi električne motocikle za svoje snajpere: "Moramo brzo i tiho doći i otići, prije odgovora ruske artiljerije"

Sustav za navođenje Brimstone projektila dizajniran je da bude sposoban za sve vremenske uvjete, danju i noću, uz korištenje aktivnog radarskog tragača s milimetrijskim valovima. Brimstone je sposoban za salvo napade i autonomno pronalaženje ciljeva nakon što dosegne određeno ciljno područje. To ga čini idealnim za gađanje oklopa, topništva i formacija vojnih čamaca.

Mehanizam za lansiranje sa zemlje montiran na kamion koji se vidi na snimci navodno je razvila Velika Britanija posebno za Ukrajinu, piše The War Zone. Jednostavno pričvršćivanje trostrukog Brimstone lansera koji se koristi u borbenim zrakoplovima, na okvir montiran na kamion, vjerojatno je bila ideja koja stoji iza pojednostavljenog procesa razvoja, kroz koji je Ujedinjeno Kraljevstvo izvršilo isporuku u tako kratkom vremenskom roku.

Ruski t-90 tenk Još jedan težak gubitak za rusku vojsku u Ukrajini: Uništen im je najjači i najmoderniji tenk

Videozapis ispaljivanja projektila predstavlja razinu sposobnosti koja bi mogla biti višestruko korisna za ukrajinsku vojsku. Budući da će nosač za kamion Brimstone sustav učiniti visoko mobilnim, lako se može odvesti i na obalu za kratkoročna pomorska djelovanja.

Prije nego što se video pojavio, fotografije projektila Brimstone u različitim uvjetima također su počele kružiti društvenim mrežama. To su bile prve naznake da su projektili koje je donirala Velika Britanija službeno dospjeli u Ukrajinu i da su u upotrebi.

Brimstone na kotačima mogao bi brzo postati glavna prijetnja ruskim snagama u Ukrajini, uništavajući ruski oklop na istoku i prijeteći ruskim brodovima koji se približavaju obali te zemlje na jugu.

Drugim riječima, Ukrajina sad ima jedno od najnaprednijih oružja koje je ikad dobila i može ga rasporediti bilo gdje i na koji god način zamisli.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti