Još jedan težak gubitak za rusku vojsku u Ukrajini: Uništen im je najjači i najmoderniji tenk

Ukrajinska vojska uspjela je uništiti najnapredniji i najjači tenk koji su Rusi imali u svom arsenalu.

Branimir Vorša | 05.05.2022. / 10:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rat u Ukrajini nije baš išao po ruskom planu, pogotovo kad je riječ o ruskoj vojnoj tehnologiji. Od potonuća ratne krstarice Moskva, klase Slava, u travnju do osipanja zloglasnog 60 kilometara dugog ruskog vojnog konvoja u blizini Kijeva, Moskva se nije imala čemu veseliti.

Najnovija neugodnost koja se širi društvenim mrežama je da su ukrajinske snage na bojnom polju uništile moderan i rijetki ruski teški tenk T-90M Prorjiv-3 (Proboj-3).

Slika nije dostupna VIDEO Sovjetski relikt iz perioda Hladnog rata vraćen u život: Pogledajte tenk za koji se vjerovalo da može izdržati nuklearni udar

Dokaz je stigao u obliku fotografije napravljene 4. svibnja i objavljene na Twitteru, a koja prikazuje uništeni ruski tenk T-90M. Fotografiju je objavio novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko nakon što je tenk navodno uništen negdje unutar sjeveroistočne ukrajinske oblasti Harkiv. Na istoj fotografiji se u prvom planu vidi reporter Andrij Tsaplienko.

Velika stvar za moral ukrajinske vojske

Vijest o uništenju prvog ruskog tenka T-90M u Ukrajini trebala bi podići raspoloženje ukrajinskih snaga s obzirom na to da taj tenk predstavlja tehnološki najnapredniji i najsposobniji tenk u ruskom vojnom arsenalu na bojišnici.

Inicijalna serija ovih tenkova T-90M izdana je samo 2. gardijskoj motorističkoj diviziji M. I. Kalinjina, 1. gardijske tenkovske armije u proljeće 2020. godine, a nedavne procjene govore da je trenutno u upotrebi samo 100-tinjak modela tog tenka.

Hvaljeni, ali još uvijek borbeno nedokazani glavni ruski borbeni tenkovi T-14 Armata još nisu spremni za borbe na prvoj liniji i njihove zalihe su vrlo male. Razlog je uglavnom financijska stvarnost proizvodnje potpuno novog tenka i razvoja koji je potreban da bi stvarno funkcionirao kako je obećano.

Dakle, T-90M koji je dizajnirao Uralvagonzavod služi kao važno ažuriranje linije tenkova T-90, prvi put predstavljene ranih 1990-ih kao izravnih nasljednika tenka T-72.

Slika nije dostupna Pogledajte četiri načina na koje ukrajinska vojska uništava ruske tenkove

Uništenje tenka odražava i spremnost Moskve da u bitku uključi svoju vrhunsku vojnu tehniku. Rani dokazi da je Rusija možda angažirala dio svojih ograničenih zaliha tenkova T-90M počeli su se pojavljivati još ​​u travnju. Videodokazi koje je objavila Nacionalna garda Rusije (Rosgvardija) 25. travnja, a koji su otada kružili društvenim mrežama, otkrivali su grubo skriveni tenk T-90M u Harkivskoj oblasti.

S poboljšanim glavnim topom 2A46M-4 kalibra 125 mm s glatkom cijevi u moderniziranoj kupoli, T-90M je opremljen naprednim mogućnostima zaštite oklopa i protumjera. Među njima je i ugrađeni eksplozivni reaktivni oklop dizajniran za zaštitu od oblikovanih naboja i minimiziranje utjecaja protuoklopnog streljiva.

Slika nije dostupna Rusi tvrde da imaju najbolje prenosive protutenkovske rakete, no je li to baš tako?

Dodatno, tenk ima mjestimice oklop s letvicama, može se opremiti i mrežastim oklopom, a oba su dizajnirana da poboljšaju njegovu obranu od raketnih granata. Njegove protumjere uključuju i bacače dimnih granata, koji mogu dodatno pomoći u prikrivanju od pješaštva s protutenkovskim oružjem. Glavna poboljšanja senzora i kontrole vatre čine srce nadogradnje tenka T-90M, kao i naprednu daljinsku oružnu postaju. Okružni i pogonski sustavi tenka, kao i sustav za rukovanje streljivom, također su unaprijeđeni. Čini se da ove nadogradnje nisu pomogle uništenom tenku T-90M na objavljenoj fotografiji, što je prvi potvrđeni gubitak tog tipa za rusku vojsku.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti