Pogledajte četiri načina na koje ukrajinska vojska uništava ruske tenkove

Jedna od najvećih svjetskih vojski ne uspijeva u svojoj zadaći. Nakon mjesec dana borbi u Ukrajini pokazalo se da je ukrajinska vojska prežilav protivnik za inače po mnogočemu superiornijeg protivnika.

Branimir Vorša | 31.03.2022. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon više od mjesec dana rata ruska vojska suočila se s iscrpljujućim žrtvama u borbi protiv ukrajinske vojske, koja ima tri puta manje ljudstva. Uz veliku pomoć NATO saveznika u obliku protutenkovskog i protuzračnog naoružanja, ukrajinska vojska je dosad odbijala ulazak ruskim snagama u gotovo sve svoje veće gradove te pritom uništila velik broj ruskih tenkova.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana internet su preplavili snimke zapaljenih ruskih tenkova. Ukrajinska vojska uništava tenkove raznim oružjem, uključujući nagazne mine, vođene projektile Stunga-Ps te ručne bacače raketa poput Javelina i NLAW-a (lako protutenkovsko oružje iduće generacije).

Slika nije dostupna Usprkos ratu, većina Ukrajine i dalje je povezana s internetom

U manje od jednog tjedna u ožujku Sjedinjene Države i NATO naoružali su Ukrajinu preko Poljske i Rumunjske s više od 17.000 protutenkovskih oružja, izvijestio je New York Times.

Borbe u Ukrajini otkrivaju da napredak u vođenim projektilima uvelike olakšava vojnicima, čak i dobrovoljcima, uništavanje tenkova. Od 2840 tenkova u ruskom aktivnom arsenalu, najmanje 340 je uništeno u Ukrajini do 29. ožujka.

Niže priloženih sedam videa iz objava na Twitteru prikazuje različite načine na koje ukrajinska vojska uništava ruske tenkove, brzinom koju čak i stručnjaci smatraju upečatljivom.

Očigledna nagazna mina

Nagazna mina je eksplozivna naprava skrivena pod zemljom dizajnirana da uništi sve koji, često nesvjesno, dođu s njom u kontakt. Nagazne mine, uzrokujući neselektivnu štetu, mogu ležati u mirovanju godinama prije nego što se aktiviraju i često predstavljaju probleme civilima dugo nakon završetka borbe. Prvo korištene u Drugom svjetskom ratu, nagazne mine korištene su u mnogim sukobima, uključujući Vijetnamski rat, Korejski rat i prvi Zaljevski rat.

Javelin

Slika nije dostupna Ukrajina od Amerikanaca dobiva 100 samoubilačkih dronova Switchblade

Javelin je prijenosni protutenkovski raketni sustav koji može nositi i lansirati jedna osoba. S dometom od četiri kilometra prati toplinsku sliku svoje mete i koristan je protiv tenkova jer mogu udarati s vrha, poput atletskog koplja koje dijeli njegovo ime. Javelin je sustav koji djeluje po principu "ispali i zaboravi", u kojem samonavođene rakete dopuštaju vojnicima da se sakriju ili ponovno napune odmah nakon ispaljivanja. Dizajnirale su ga američke tvrtke Lockheed Martin i Raytheon, a Javelin je prvi put u uporabu stavljen još 1996. godine.

Stugna-P

Dizajniran i proizveden u Ukrajini, Stugna-P je protutenkovski raketni sustav. S 90 kilograma teži je, manje prenosiv, ali jeftiniji od Javelina te se pokazao iznimno učinkovitim protiv ruskih tenkova. Može se postaviti na tronošce i kamuflirati, omogućujući vojnicima da se sakriju prije ispuštanja projektila putem daljinskog upravljača. S dometom paljbe od 100 metara do pet kilometara, Stugna-P se može ručno voditi pomoću daljinskog upravljača ili ostaviti da ga vodi vlastiti laser u načinu rada "ispali i zaboravi".

NLAW

Slika nije dostupna Digitalna strana rata: Ukrajina sredstva za financiranje vojske prikuplja u kriptovalutama i NFT-u

Kao i Javelin, NLAW je prijenosno protutenkovsko oružje kojim se može koristiti samo jedan vojnik, ili čak dragovoljac, koji isto tako radi po principu "ispali i zaboravi". Oružje rabi tehnologiju "prediktivne linije vida", koja izračunava udaljenost i brzinu mete. NLAW može pogoditi pokretne mete udaljene između 20 i 400 metara, a stacionarne ciljeve do 800 metara.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti