Rusi tvrde da imaju najbolje prenosive protutenkovske rakete, no je li to baš tako?

Rusi, barem na papiru, tvrde da imaju puno bolji prenosivi protutenkovski sustav od onih koje su Ukrajinci počeli dobivati od Zapada kako bi zaustavili ruske tenkove. No, prednost kojom se Rusi hvale izostala je na bojnom polju.

Branimir Vorša | 15.03.2022. / 10:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dosad smo čuli za tisuće prenosivih protutenkovskih sustava koje je Zapad dao ukrajinskim postrojbama. Među tim sustavima su Javelin i NLAW, koji su bili itekako učinkoviti protiv ruskih tenkova.

No, i Rusi imaju protutenkovske rakete za koje vjeruju da su čak i bolje od onih američkih i britanskih sustava. Najbolje rusko protutenkovsko oružje je Kornet, koji ima veći domet i veću brzinu te projektil za koji njegov proizvođač kaže da je trenutno najbolji na bojnom polju.

Slika nije dostupna Sastavni dio ruske taktike: Što je to termobaričko oružje, kako radi i je li zabranjeno?

Najmanje jedna videosnimka na društvenim mrežama prikazuje kako ruski Kornet razbija ukrajinski tenk. To, međutim, naprosto blijedi u usporedbi sa svim snimkama i fotografijama sustava Javelin kako uništava ruske tenkove.

Blog pod nazivom Oryx, koji prati ratne gubitke za obje strane, vjeruje da su Ukrajinci bili bolji u uklanjanju ruskog oklopa. Ukrajinci su, prema Oryxu i Forbesu, uništili "465 ruskih teških vozila (tenkovi, oklopna borbena vozila, borbena vozila pješaštva, oklopni transporteri), naspram 138 koja su sami izgubili u borbama".

Te brojke, naravno, mogu biti i izmišljene jer su procijenjene samo putem fotografija na društvenim mrežama. No, može se reći da su Ukrajinci generalno dosad bili uspješniji protiv ruskog oklopa.

To sad ostavlja pitanje Korneta. Ako Rusija želi dobiti rat koji je pokrenula, morat će jednostavno ukloniti više ukrajinskih oklopnih vozila s bojišta. Taj rat također izgleda više kao borba između protuoklopnih projektila nego borbe tenkova na tenk. Protutenkovske rakete postaju odlučujuća prevaga.

Prednost na papiru

Kornet ispaljuje protutenkovsku vođenu raketu koja može uništiti neprijateljske tenkove koji imaju eksplozivni reaktivni oklop. Mnogi ukrajinski tenkovi u ratu imaju stariji, pa čak i zastarjeli oklop, piše Military Watch Magazine. Dakle, Rusija bi trebala imati prednost u korištenju Korneta.

Rusi Kornet upotrebljavaju od 1998. godine. To je sustav treće generacije, prijenosan, ali ga se ne koristi s ramena kao Javelin, već zahtijeva tim od dva vojnika. Mora se ispaljivati ​​s postolja ili se montirati na bojno vozilo.

Ispaljuje visokoeksplozivne protutenkovske ili zapaljive rakete koje mogu uništiti bunkere, zgrade ili prostore te smrtno raniti neprijateljske borce unutra.

Veći domet, izravno navođenje

Jedna od prednosti Korneta je njegov domet od pet kilometara. Javelin ima domet od svega 2,5 kilometra. No, dok putanja Javelina ide prema gore, a zatim se spušta na kupolu tenka na najslabijem mjestu, Kornet je oružje za izravnu paljbu koje ima navođenje laserskim snopom poput NLAW sustava.

Kornet ispaljuje veliki projektil kalibra 152 mm i učinkovito ga je upotrijebio Hezbollah protiv izraelskih tenkova u izraelskoj invaziji na Libanon 2006. godine.

Slika nije dostupna Rusi dovršavaju testiranje svoje najubojitije krstareće rakete: Hipersonični Cirkon ulazi u rusku ratnu mornaricu već iduće godine

National Interest je u prosincu 2021. godine razgovarao s Dmitrijem Litovkinom, glavnim urednikom Independent Military Reviewa sa sjedištem u Rusiji, koji je posve pristran prema Kornetu.

Važno je da projektil ima visokoeksplozivnu bojnu glavu tandemskog punjenja. To znači da dva naboja eksplodiraju u napadu. Prvo olovno punjenje uklanja reaktivni oklop mete, dok ga naknadno punjenje izravno briše, rekao je Litovkin.

Loša taktika?

Ako je Kornet tako dobar, zašto Rusija ne eliminira više ukrajinskih oklopnih vozila? Čak i ako su ukrajinski gubici tenkova netočni i podcijenjeni, Rusi su i dalje vjerojatno izgubili više tenkova i oklopnih transportera nego Ukrajinci.

To pokazuje da Rusi, čak i s nekim superiornijim oružjem poput Korneta, gube inicijativu borbe. Ruska taktika Ukrajince ne iznenađuje. Dugačke oklopne kolone lako mogu upasti u zasjedu, a čak i s Kornetom Rusi će morati naučiti lekcije i prilagoditi taktiku kako bi uništili više neprijateljskih tenkova.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti